PRITISAK ZBOG ŠTRAJKA

Nakon plata željezničari dobijaju i disciplinsku

Društvo - Život 23.09.17, 14:11h

Nakon plata željezničari  dobijaju i disciplinsku
Kažu spremaju im se disciplinski postupci. Da je tako, potvrdio je i ministar saobraćaja Neđo Trninić. Kaže, to što su željezničari napravili nije bio štrajk, već protest.

Dva dana poslije prijema kod predsjednika i prekida štrajka, željezničari koji su štrajkovali glađu dobijaju pozive iz Uprave kako bi dali izjave o izostancima sa posla za vrijeme štrajka.


Kažu spremaju im se disciplinski postupci. Da je tako, potvrdio je i ministar saobraćaja Neđo Trninić. Kaže, to što su željezničari napravili nije bio štrajk, već protest.


“Uprava shodno propisima je pokrenula neke procese, ali u svakom slučaju ne znam da li će istrajati do kraja ili ćemo reći pa dobro, evo nema veze nemojte to više da činite, jer nemamo prostora da prelazimo preko nekih stvari”, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.


“Jednostavno nemamo pravdanje za te dane što smo mislili da je riješeno time što smo 11. septembra na protokol Željeznica poslali da nismo sposobni da dalje radimo, s čim su Željeznice trebale, Uprava, da nam vanredni ljekarski pregled zakaže. Oni to nisu. Mi smo i dalje identično sve postupili kako smo u martu, gdje je bio štrajk u skladu sa zakonom”, rekao je Boris Šukalo, štrajkač i radnik Željeznica RS.


Mi smo deset dana u štrajku glađu bili po zakonu, poručuje sa oporavka Zlatko Marin. Kaže njegovih četvorica kolega još su lošeg zdravlja.


“Uprava nije u pravu kada nam šalje pozive i dalje vrši pritisak na nas”, tvrdi Marin.


“Kada potpišemo te izjave onda ide disciplinska. Mi imamo pravo zastupanja na disciplinskoj, sigurno ćemo imati advokata, vidjećemo dalje šta će oni donijeti odluku”, kaže Zlatko Marin, štrajkač i predsjednik Samostalnog sindikata ŽRS.


Do generalnog direktora Dragana Savanović željezničari nisu uspjeli doći ni za vrijeme štrajka, a ni poslije njega. To ni nama ne polazi za rukom već sedmicama.

 

(ATV/BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI