Predsjednik UO KCUS-a u otvorenom pismo dr. Gavrankapetanoviću

Vladali ste Klinikom kao da je Vaše privatno vlasništvo, fizički ste nasrnuli na mene i na novog šefa klinike...

Hronika 23.09.17, 12:13h

Vladali ste Klinikom kao da je Vaše privatno vlasništvo, fizički ste nasrnuli na mene i na novog šefa klinike...
Izostajali ste sa posla kada ste htjeli, primali ste i operisali koga ste htjeli i željeli,

 

Predsjednik Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prim. dr. Jasmin Kapetanović uputio je otvoreno pismo donedavnom šefu Klinike za ortopediju prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću zbog, kako navodi, "niza izrečenih neistina u javnosti o vršenju mobinga, navodnih prijetnji, ucjena i zastrašivanja", saopćio je Press centar KCUS-a. 

 

Dr. Kapetanović ponovo podsjeća da dr. Gavrankapetanović nije smijenjen, nego mu je istekao mandat nakon 19 godina.

 

- Niko Vas nije ni pokušao otjerati sa radnog mjesta kako se to uporno prezentira u javnosti, jer ste potpisali novi ugovor o radu. Neprikosnoveno ste vladali ovom Klinikom kao da je Vaše privatno vlasništvo. O tome niko nije javno govorio, jer ste dugo, 12 godina, uživali zaštitu svog brata prof. dr. Farisa Gavrankapetnanovića, bivšeg direktora KCUS-a, a nakon njega dijelom od strane ostalih direktora - navodi se u pismu.

 

Dr. Kapetanović također navodi da je dr. Gavrankapetanović obavljao nekoliko funkcija u KCUS-u u isto vrijeme: direktor Instituta za naučnoistraživački rad i razvoj KCUS-a, član ili predsjednik u nekoliko komisija, šef Dječijeg odjela i šef na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

 

- Na poziciju šefa Klinike došli ste sa 36 godina, kada ste smijenili tadašnjeg šefa Klinike, uvaženog ortopeda, čije stvari ste izbacili iz njegovog kabineta na hodnik klinike. Nije li to tada bilo ponižavajuće? Konstantno javno forsirate priču o Vašim ratnim zaslugama, a moguće da ste zaboravili da i među nama, ostalim ljekarima, a Vašim kolegama ima boraca i zaslužnih građana Sarajeva. I mi smo ponosno učestvovali u odbrani BiH i nismo to iskoristili u građenju vlastitog imidža ili možda kulta ličnosti. Izostajali ste sa posla kada ste htjeli, primali ste i operisali koga ste htjeli i željeli, često i sa drugih odjela, a najčešće upućujući pacijente iz Vaše privatne ordinacije. U zavisnosti od društvenog rejtinga, odrasle i starije pacijente smještali ste na Dječiji odjel, što je po svim normama medicinske doktrine zabranjeno. Niste se obazirali na uznemiravanje bolesne djece i njihovih majki - navodi se u pismu.

 

Dr. Kapetanović također ističe da je dr. Gavrankapetanović nakon imenovanja novog v.d. šefa Klinike i šefova odjela pokušavao da opstruira rad i novu organizaciju Klinike.

 

- Na jutranjim sastancima pokušavali ste raznim upadicama i uvredana prema nama, Vašim kolegama, da ometate sastanak. Javnost ne zna da je došlo do verbalnog i fizičkog nasrtaja od strane Vas i trojice Vaših istomišljenika na v.d. šefa Klinike, doc.dr. Džemila Omerovića i predsjednika UO, prim.dr. Jasmina Kapetanovića. Opstruirali ste rad Komisije za primopredaju dužnosti, prijetili ste predsjedniku i ostalim članovima ovog radnog tijela. Vaš pravni zastupnik je pozivao policiju u pokušaju da se redovan rad Komisije prikaže kao krivično djelo. Reagovao je i javni tužilac i konstatirao da nema elemenata krivičnog djela i da Komisija može nastaviti sa radom, o čemu javnost do sada nije bila obavještena - napisao je predsjednik Upravnog odbora.

 

Dr. Kapetanović dalje naglašava da on i kolege na Klinici za ortopediju i traumatologiju žele raditi u normalnim uslovima i u punom kapacitetu.

 

- Želimo da svi pacijenti imaju isti tretman i da objavimo javno listu čekanja za sve operacije, da pacijenti, napokon, saznaju kad će biti operisani i da ih ne može potisnuti neko ko je Vaš privatni pacijent ili poznata ličnost. Klinika za ortopediju i traumatologiju je predugo bila Vaš privatni poligon - naveo je dr. Kapetanović, uputivši pitanje dr. Gavrankapetanoviću da li i dalje "nezakonito radi u privatnoj praksi, u ordinaciji na Skenderiji, u Ulici Terezije br. 38", te najavljujući tužbu zbog kleveta iznesenih u medijima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI