ISTRAŽIVAĆE DESETINE STRUČNJAKA

Uskoro počinje ispitivanje posljedica NATO bombardovanja Srpske: Koliko je ljudima narušeno zdravlje??

Hronika 22.09.17, 12:33h

Uskoro počinje ispitivanje  posljedica NATO bombardovanja Srpske: Koliko je ljudima narušeno zdravlje??
U ANURS-u ističu da će biti ispitana zagađenost vode, zemlje i vazduha usljed bombardovanja i posljedice tog zagađenja po zdravlje stanovnika.

Desetine stručnjaka iz oblasti medicine i hemije, te predstavnici nekoliko institucija Republike Srpske pripremaju inicijativu za utvrđivanje posljedica NATO bombardovanja Srpske u septembru 1995. godine, koja će uskoro biti proslijeđena predsjedniku Miloradu Dodiku, piše “Glas Srpske”.

 

List navodi da bi posljedice zagađenja osiromašenim uranijumom u Republici Srpskoj, ali i u Srbiji mogle biti ispitivane u nacionalnoj laboratoriji u toj zemlji, čije je osnivanje u toku, uz saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


I u Republici Srpskoj, će po uzoru na Srbiju, biti inicirano formiranje nezavisnog koordinacionog tijela koje bi rukovodilo ovim procesom.


List piše da su u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ potvrdili da iza inicijative za istraživanje posljedica NATO bombardovanja stoji desetine stručnjaka različitih profila – ljekara, biologa, hemičara, radiologa i predstavnici institucija koji su poslije bombardovanja prikupljali materijal i čistili teren od bombi i osiromašenog uranijuma.


U ANURS-u ističu da će biti ispitana zagađenost vode, zemlje i vazduha usljed bombardovanja i posljedice tog zagađenja po zdravlje stanovnika.


U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da svaka doza zračenja, pa i minimalna, ima kancerogen, citotoksičan i genotoksičan uticaj na zdravlje ljudi i životinja, dodajući da je i činjenica da je italijanska Vlada finansirala istraživanje stručnjaka UN za zaštitu životne okoline bila znak da postoje motivi za sumnju u zračenje u BiH.


Jedna jedina čestica osiromašenog uranijuma u limfnim čvorovima može da razori cijeli imunološki sistem.


Na položaje Vojske Republike Srpske NATO avijacija u septembru 1995. godine bacila je 1.026 bombi, od čega 708 vođenih. Ukupna težina bačenog eksploziva je oko 10.000 tona.

 

BLIN
KOMENTARI