SLAVEN KOVAČEVIĆ/ pljušte negativne reakcije

Zašto je govor Dragana Čovića pred Skupštinom UN-a gomila neistina o Bosni i Hercegovini?

Front 22.09.17, 10:16h

Zašto je govor Dragana Čovića pred Skupštinom UN-a gomila neistina o Bosni i Hercegovini?
„Dio govora oko većih geopolitičkih kretanja je pisan diplomatskim jezikom i to je vidno učinio neko ko poznaje tu vrstu komunikacije“, kaže dr. Kovačević

 

 

Tekst Čovićevog govora oko većih geopolitičkih kretanja na svjetskoj sceni za moj ukus suviše je patetičan uz vidno balansiranje između različitih koncepata, umjesto da se iskažu jasni i precizni stavovi Bosne i Hercegovine po tim pitanjima, ocjenjuje Slaven Kovačević, doktor političkih nauka, komentirajući za agenciju Patria kako je doživio Čovićev govor na 72. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.


Čoviću zamjera da je nakon govora o globalnim temama govornicu UN-a iskoristio da promoviše lične i interese HDZ-a, i to na mjestu koje definitivno nije za to namijenjeno.


„Dio govora oko većih geopolitičkih kretanja je pisan diplomatskim jezikom i to je vidno učinio neko ko poznaje tu vrstu komunikacije“, kaže dr. Kovačević


„No, ono što upada u oči je ocjena stanja u Bosni i Hercegovini, u kojem je rečeno sve ono što se ovdje baš i ne dešava, čime bi se stekao pogrešan utisak nekog napretka, što svakako nije tačno. Isto se odnosi i na dio usmjeren prema različitim kategorijama društva, gdje se ne bih mogao složiti sa gospodinom Čovićem da postoji tolika briga organa vlasti prema tim kategorijama. Naprimjer, mladi i njihov kontinuiran odliv iz zemlje zapravo su posljedica loših politika aktualne vlasti, koja tim mladim ljudima nije ponudila konkretnu perspektivu, što ne odgovara u cjelosti onome što je gospodin Čović u svome govoru istakao“, kaže dr. Kovačević.


Uz sve, posebno neprikladnim i u diplomatskom rječniku nekorektnim smatra Čovićevo isticanje navodne važnosti konstitutivnih naroda, kada je, kaže, svima jasno da se Evropa i svijet bave zaštitom osnovnih ljudskih prava na individualnom nivou, a ne nikako na kolektivnom.


„Dio oko potrebe izmjena Izbornog zakona BiH uz usmjerenje Ustavnog suda BiH, gdje je HDZ ponudio prijedlog koji ne uvažava osnovnu civilizacijsku vrijednost, a to je vladavina prava, uz jako izražen stepen diskriminiranja stotina hiljada građana Bosne i Hercegovine, smatram kao izrazito neprikladan za Generalnu skupštinu UN-a, jer se to njih, u suštini uopće ne tiče. Odnosno jedini dio koji je gospodin Čović zaboravio istaći je da Bosna i Hercegovina ima svoj ustav kao i niz drugih propisa koji obiluju različitim oblicima diskriminacije, protiv koje se cijeli svijet bori, gdje opet nedostaje iskazana namjera da se takvo stanje izmijeni shodno civilizacijskim vrijednostima, a ne prema različitim lokalnim interesima. Bilo bi dobro da je to istaknuto na zasjedanju Generalne skupštine UN-a. Zato smatram kako je vladavina prava temelj civiliziranog svijeta i da bismo mi, ako želimo biti civilizirana zemlja, trebali učiniti dodatne napore da vladavina prava zaživi i ovdje bez bilo koje vrste diskriminacije, pa i takve da neko neutemeljeno smatra da su konstitutivni narodi važniji od ostalih, pa i samih građana naše zemlje, koji  su svi zajedno ustavotvorci, odnosno konstitutivni elementi ove zemlje“, ocjenjuje dr. Kovačević.


Izražava sumnju i u to da je tekst Čovićevog govora uopće usuglašen na nekoj od sjednica Predsjedništva BiH, podsjećajući na ranija iskustva da je bilo ozbiljnih primjedbi ako govor bilo kojeg člana Predsjedništva BiH na zasjedanjima Generalne skupštine UN-a nije prethodno usuglašen.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović obratio se u srijedu učesnicima generalne debate 72. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, a nakon poruka o tome kako Bosna i Hercegovina podržava mir i prosperitet u svijetu, rekao je i to da je „duboko uvjeren kako jedan konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini ne može biti ni sretan ni prosperitetan ako to nisu i ostala dva konstitutivna naroda“, dodajući da očekuje da će do kraja ove godine u BiH biti usvojene izmjene izbornog zakonodavstva, piše Patria.

 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI