Cum grano salis

Izložbom 'Mak Dizdar: prvih stotinu godina' otvoreni 17. međunarodni književni susreti u Tuzli

Kultura 21.09.17, 08:08h

Izložbom 'Mak Dizdar: prvih stotinu godina' otvoreni 17. međunarodni književni susreti u Tuzli
Izložba "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" sastoji se od originalnih rukopisa i predmeta iz obimne kolekcije "Mak Dizdar" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, specijalno izrađenih samostojećih interpretativnih panoa, te bogatog izbora multimedijalnih sadržaja


Izložbom "Mak Dizdar: Prvih stotinu godina" i promocijom autentičnog i definitivnog izdanja knjige "Kameni spavač", u srijedu je u Ateljeu Ismet Mujezinović počela manifestacija 17. međunarodni književni susreti Cum grano salis.

 

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je zvanično otvorio književne susrete.


Izložba "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" sastoji se od originalnih rukopisa i predmeta iz obimne kolekcije "Mak Dizdar" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, specijalno izrađenih samostojećih interpretativnih panoa, te bogatog izbora multimedijalnih sadržaja.


Pored izložbe, Fondacija "Mak Dizdar" također je izdala jubilarno, autentično i definitivno izdanje "Kamenog spavača", koje je priredio prof. dr. Sanjin Kodrić. Radi se, naime, o izdanju koje se temelji na posljednjoj stvaralačkoj volji Maka Dizdara i koje je priređeno u skladu s najvišim tekstološkim književnopovijesnim kriterijima.


O izložbi su govorile Šejla Šehabović i Đana Kukić, a o knjizi "Kameni spavač" Gorčin Dizdar, Sanjin Kordić i Mile Stojić. Tekstove iz knjige interpretirala je Hasija Borić.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI