DOKUMENTARNI FILM EMIRA KAPETANOVIĆA

'Potraga za sličnostima': Mladi još jednom pokazali da mogu i žele rušiti etničke podjele u BiH

Kultura 19.09.17, 14:54h

'Potraga za sličnostima': Mladi još jednom pokazali da mogu i žele rušiti etničke podjele u BiH
Premijerno prikazivanje filma „Potraga za sličnostima“ bit će upriličeno u petak, 22. septembra, u šest bh. gradova

 


             
Nakon uspješno završenog projekta „Potraga za sličnostima“, realiziranog od strane udruženja Magacin Kabare uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, produciran je istoimeni dokumentarni film u režiji Emira Kapetanovića.


Kao svojevrsna kruna ovog projekta, film obuhvaća sve značajne trenutke sa održanih edukacija i radionica te prikazuje završne umjetničke radove, promišljanja i izjave mladih učesnika iz šest bh. gradova koji su svojim angažmanom u ovom projektu pokušali pomjeriti granice te, umjesto isticanja različitosti, pronaći sličnosti između pripadnika različitih etničkih skupina u BiH.


Premijerno prikazivanje filma „Potraga za sličnostima“ bit će upriličeno u petak, 22. septembra, u šest bh. gradova prema slijedećem rasporedu:


Doboj Jug, sala općine Doboj Jug u 19:00
Sanski Most, kino Sana u 19:00
Ljubuški, Dvorana Osnovne škole Marko Marulić u 19:00
Tomislavgrad, vijećnica Općinskog vijeća Tomislavgrad u 12:00
Lopare, Centar za Kulturu u 19:00
Ribnik, sala Opštine Ribnik u 13:00

 

plakat-potraga-za-slicnostima


O projektu „Potraga za sličnostima“, Emir Kapetanović kaže:


- Svaka etnička zajednica ima zakonsko pravo da prenosi svoju historiju, jezik i tradiciju na svoje mlade. Međutim, to pravo ne bi trebalo zasjeniti mogućnost da mladi ljudi, pored individualnih i etničkih određenja, budu svjesni i svojih kolektivnih određenja, zajedničke kulture i naslijeđa svih etničkih skupina Bosne i Hercegovine. U okviru projekta POTRAGA ZA SLIČNOSTIMA, obišli smo šest mono-etničkih zajednica Bosne i Hercegovine (Doboj - Jug, Sanski Most, Ljubuški, Tomislavgrad, Lopare, Ribnik) sa kojima smo kroz različite kreativne radionice istraživali postojeći individualni i kolektivni identitet i kulturno naslijeđe. Nakon toga smo okupili mlade iz gore navedenih opština na zajednički kamp i kongres u Sarajevu s namjerom da zajedno istražujemo, ali i kreiramo novo kolektivno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

 

Nakon petodnevnog boravka u Sarajevu i pohađanja kreativnog kampa, koji je za njih pripremio i osmislio Magacin Kabare, učesnici su svoje umjetničke radove početkom ove godine prezentirali u Zemaljskom muzeju BiH, pred velikim brojem svojih vršnjaka te predstavnika medija.


Cijeli proces radionica, priprema i premijernog performansa u Zemaljskom muzeju bio je sniman te će, kao kruna projekta, biti prikazan 22. septembra u šest bh. opština.


Na pitanje koja je osnovna poruka i zadatak ovog dokumentarnog filma, Kapetanović odgovara:


- Preko dvije stotine mladih koji su učestvovali u ovom filmu uspjeli su dokazati da je bolju Bosnu i Hercegovinu moguće praviti jedino dijalogom i zajedničkim traganjem za rješenjima. Pružanje mogućnosti mladima da se upoznaju, posjećuju i pronalaze zajedničke interese jedini je način da se borimo protiv daljih podjela i nefunkcionalnosti bosanskohercegovačkog društva.


Ulaz na premijerno prikazivanje filma u svim gradovima je besplatan i otovoren za sve zainteresovane posjetioce.

 

Ovaj projekat je omogućila velikodušna podrška američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu i svi stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu ne odražavaju nužno stav Američke ambasade ili Vlade SAD, već isključivo autora.


Realizaciju ovog projekta dodatno su podržali Ministarstvo kulure i sporta KS i Federalno ministarstvo kulture i sporta Jolie-Pitt fondacija.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI