PENZIONER IZ DERVENTE U DEVETOJ DECENIJI SKOČIO IZ AVIONA

Djed Spasoje je ostvario svoju životnu želju- u 82. godini skočio padobranom

Zabava 17.09.17, 14:39h

Djed Spasoje je ostvario svoju životnu želju-  u 82. godini skočio padobranom
Rade Čajić, tandem pilot iz Vazduhoplovnog kluba Skydive iz Banjaluke rekao je da je Spasoje najstariji čovjek kojeg je “nosio”.

Spasoje Vasilić iz Dervente u 82. godini života ispunio je svoj san - da sa padobranom skoči iz aviona sa oko 3.000 metara visine. Ovaj penzioner, po zanimanju građevinac, bavi se lovom i ribolovom, voli brzinu i šalu, a uprkos životnim nedaćama koje su ga zadesile kaže živjeti se mora.


Vitalni starac prije skoka na Sportskom aerodromu Urije u Prijedoru nije pokazivao nikakve znakove straha, a nakon skoka ispričao je da mu je bilo baš lijepo.


Skok je planirao duže vrijeme, trebalo je da skače prije deset godina, pa prije pet godina.


- To mi je bila želja da skočim iz aviona, ali ja sam htio sam, a kažu ne možeš sam - priča Spasoje Vasilić.


Životnu želju ostvario je sa Radom Čajićem, tandem pilotom iz Vazduhoplovnog kluba Skydive Banjaluka, koji se sa ekipom stručnjaka pobrinuo da Vasilića pripremi za skok i da mu pri tome bude dobro.


Šaljivi Vasilić ispričao je da se sa porodicom šalio da će pronaći način da se tokom skoka oslobodi tandem partnera i da skok izvede sam.


Na skok u Prijedor došao je sa unukom Duškom Dolićem (20), ali je iskoristio priliku da prvi put u životu skoči prije unuka. Prisjetio se da mu je najviše zasmetalo zadirkivanje porodice da se boji skočiti i da"samo onako" priča da hoće.


- Dole je lijepo pogledati, drago mi je što sam došao, drago mi je što sam zdrav, osećam se normalo kao da nisam nikud ni išao - rekao je on.


Inače, tandem skokovi mogući su od 14. godine života, a samostalni skok od 16. dok je sve do punoljetstva za skok potreban pristanak roditelja. Gornja starosna granica za skokove nije definisana, a prema riječima stručnjaka ljudi mogu skakati sve dok su zdravi.


Vasilić kaže da godine ne čine ništa, jer je viđao i mnogo mlađe od sebe koji nisu ni upola vitalni kao on, a odmah nakon prvog skoka najavio je i drugi.


Rade Čajić, tandem pilot skokovima se bavi već 41. godinu. Iza njega je 3.400 skokova, od čega približno 500 skokova u tandem varijanti.


- Pomagao sam onima koji inače ne bi sami skočili da dožive tu radost skoka iz aviona. To me još uvek nekako raduje, ta energija koju početnik, padobranac putnik ima i mene na neki način prelije i ja još uživam u tome - rekao je Čajić.


Priliku da kroz skok vodi Vasilića, obzirom na njegove godine, Čajić smatra izuzetnom srećom.

 

Kazao je da je to najstariji čovjek kojeg je “nosio”.


Nakon skoka sa Vasilićem dodao da je skok protekao mnogo bolje nego što se nadao, a da je Vasilić bio čvršći od mnogih mladih sa kojima je ranije skakao.


Za padobranski skok kaže da je specifična i jedinstvena ljudska aktivnost sa kojom se bilo koja druga teško može uporediti.


- Doživljaj padobranskog skoka gotovo da nije moguće prepričati i nekako ga interpretirati. Ta činjenica, mogućnost da tvoj mozak u jednom trenutku naredi tvojim mišićima da te iznesu iz sigurnog čvrstog oslonca, trupa aviona u slobodan prostor, prostor slobodnog padanja... Ta desetinka koliko to traje je neuporediva sa bilo čim, to je apsolutno nevjerovatna situacija - rekao je on.

 

 

(BLIN MAGAZIN/ljk)

BLIN
KOMENTARI