BIH SE OPRAŠTA OD SVOJE VELIKE GLUMICE

Posljednje riječi Bože Vreće Nadi Đurevskoj: Dok brišem suze i molim se za njenu dušu, pišem ovu odu...

Kultura 16.09.17, 14:40h

Posljednje riječi Bože Vreće Nadi Đurevskoj: Dok brišem suze i molim se za njenu dušu, pišem ovu odu...
'Njena Hasanaginica je remek djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske obijesti'

 

U brojnim porukama koje su prijatelji, kolege i svi koji su imali priliku poznavati Nadu Đurevsku ostavili nakon smrti ove velike bh. i ex-jugoslovenske glumice, upečatljive su emotivne rečenice koje je na svom Facebook profilu ispisao Božo Vrećo


Sa Nadom Đurevskom sarađivao je tokom promocije svoje knjige "Mila"...   


"Otišla je tiho, kao i lati ruža koje vjetar poljuljkuje da usnulo počinu na tlu, naša voljena Nada Đurevska.
Ona zapravo nikad nije samo glumila, to je bilo mnogo više od glume, umjetnost svojstvena njenoj ličnosti u svakoj ulozi gdje je pomno i psihološki pronalazila njen sopstveni život i kajanje, i tugu, i bol, i rastanke, i utjehe, i sumnje, i grižnju, i ljubavi, i čekanja, i u svim tim ulogama, i u liku Varje u Višnjiku Antuna Pavloviča Čehova i u Hasanaginici i u Safi, Filomeni, Nađi, Maši...  U svim velikim ulogama što se biserno nižu u jednu vanvremensku nit vječnosti njenog dara i saživljavanja sa svim tim sudbinama, ona je iznova plijenila i nadilazila očekivanja.

 
Sjećam se da je zbog moje knjige došla da izrecitira, onako kako je samo ona to znala, moju Merdžan kadunu. Rekla mi je: "U ljubavi sam progovorila,to moje srce želi".


Dok brišem suze i molim se za njenu dušu, pišem ovu odu za svaki njen tanani korak, svaki pokret, blagu riječ i krotkost koje su je krasile, za njene tužne oči, za njen osmijeh i glas koji je bio poput uspavanke.


Njena Hasanaginica je remek djelo, poput gorske vile ona se izdiže iznad svakog zla i ljudske obijesti, a svojom glumom ona izaziva najdublje emocije i suze iznova i iznova, i zato i pišem ovako kasno i ovako rano, kad se sastaju gluho doba i zore trag, i ovaj i onaj svijet, da joj duša rajsku dolinu nađe, a da će biti voljena naša divna i gospođa i hanuma, i dama i doajena glumišta, naša Nada Đurevska, zauvjek bit će.


Hvala za sve što si nam dala kroz svoje uloge i mudrost življenja, za inspiraciju i dobrotu koju si nesebično dijelila i njome sijala.


Počivaj u miru i neka je Bog sa tobom...", napisao je Božo Vrećo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
 

BLIN
KOMENTARI