obavijest regulatorne agencije za komunikacije BIH

Od 01. oktobra nova pravila za pozivanje u fiksnoj telefonskoj mreži u BiH

Hronika 14.09.17, 11:56h

Od 01. oktobra nova pravila za pozivanje u fiksnoj telefonskoj mreži u BiH
Izmjene u načinu biranja korisnika u fiksnoj telefonskoj mreži nužno su uvedene u svrhu povećanja kapaciteta geografskih brojeva u telefonskoj mreži Bosne i Hercegovine

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) BiH obavještava korisnike fiksne telefonske mreže u Bosni Hercegovini da od 01. oktobra 2017. godine u 00:00 sati stupaju na snagu nova pravila pozivanja u fiksnoj telefonskoj mreži.

 

Promjena se odnosi samo na pozive unutar iste mrežne grupe, tako će se  umjesto biranja telefonskog broja željenog korisnika birati: nacionalni prefiks (0) + pozivni broj mrežne grupe kojoj pripada birani korisnik + telefonski broj biranog korisnika. Ovim će se svi pozivi u okviru fiksne telefonske mreže u Bosni i Hercegovini obavljati kao da su „međugradski pozivi“.


Izmjene u načinu biranja korisnika u fiksnoj telefonskoj mreži nužno su uvedene u svrhu povećanja kapaciteta geografskih brojeva u telefonskoj mreži Bosne i Hercegovine.


Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) na redovnoj sjednici održanoj 22.09.2016. godine usvojilo je Pravilo o izmjenama Pravila o planu brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini i Pravilo o izmjenama i dopuni Pravila o upravljanju planom brojeva za telefonske usluge u Bosni i Hercegovini, po osnovu kojeg se navedena izmjena primjenjuje.
Za sve eventualne nejasnoće u primjeni novog načina biranja, korisnici se mogu obratiti operatorima putem besplatnih telefona za podršku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI