kako svrgnuti radikalni režim

Bivši vojnik SAD-a smislio kako uništiti Sjevernu Koreju: 'Bacite 25 miliona iPhoneova na zemlju, postavite satelite...'

Hronika 14.09.17, 09:10h

Bivši vojnik SAD-a smislio kako uništiti Sjevernu Koreju: 'Bacite 25 miliona iPhoneova na zemlju, postavite satelite...'
"Ovakav pristup predstavljao bi zaobilazni put, ali šansa za uspjeh ipak postoji", kaže Sun

 

Bivši član Mornaričkih Foka - elitne formacije Marinskog korpusa američke vojske, Džoko Vilink, smislio je vrlo inovativan način za rušenje sjevernokorejskog političkog režima.

 

"Bacite 25 miliona ajfona na Sjevernu Koreju u isto vrijeme, postavite satelite svuda oko zemlje i obezbijedite ljudima besplatan internet", napisao je Vilink na Tviteru.

 

Ovaj tvit privukao je pažnju Biznis insajdera, koji je želio da provjeri da li bi ideja zaista uspjela. Stučnjak za Sjevernu Koreju iz Stimson centra u Vašingtonu Jun Sun potvrdio je da zamisao nije tako pretjerana kao što se na prvi pogled čini.

 

"Ovakav pristup predstavljao bi zaobilazni put, ali šansa za uspjeh ipak postoji", kaže Sun.

 

Vojne reakcije Sjeverne Koreje na balone koji nose južnokorejske DVD-ove i pamflete govore da je Pjongjang i te kako svjestan opasnosti koje nosi nagli ulazak 25 miliona stanovnika u svijet.

 

"Kim Džong-un zna da će njegov režim postati neodrživ čim stanovništvo shvati šta propušta. Zna da će tada biti zbačen sa vlasti", rekao je Sun.

 

Pristup internetu u Sjevernoj Koreji vrlo je ograničen, a sadržaj strogo cenzurisan. U međuvremenu, UN se drže tradicionalnijih pristupa: u ponedeljak su uvedene najteže sankcije ovoj zemlji do sada.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI