foto/ pozorišni raj za mališane

Trećeg dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala odigrana predstava 'Zlogrba'

Kultura 14.09.17, 08:20h

Trećeg dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala odigrana predstava 'Zlogrba'
Sutra je na repertoaru revijalna predstava „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, te takmičarska predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“

 

Trećeg dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, u 11:00 sati, odigrana je prva predstava revijalnog karaktera „ZLOGRBA“, Umjetničke akademije Osijek.

 

Predstava je nastala u sklopu kolegija Animacija 6: kombinirane tehnike. „ZLOGRBA“ se odigrala u Maloj sali KSC-a, koja je ovaj put bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je ovu predivnu predstavu nagradila gromoglasnim aplauzom i mnogo pozitivnih komentara djece i odraslih.

 

U popodnevnim satima publika je mogla uživati u predstavi „ODISEJ-SAN O POVRATKU“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Režiju za ovu predstavu je radila Biserka Kolevska. Bugojanskoj publici ova predstava nije nepoznata, s obzirom da je proglašena za najbolju predstavu na 22. Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH. 

 

bugojansko-lutkarsko-bijenale-2

 

Danas je na repertoaru revijalna predstava „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, te takmičarska predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“. 


 
Na okruglom stolu se vodio razgovor o ove dvije predstave. U vezi sa predstavom „ZLOGRBA“, rečeno je da je Umjetnička akademija u Osijeku primjer osposobljavanja budućih glumaca budu sami autori projekta što je jako značajno i za njihovu buduću egzistenciju, ali i za ostvarenje njihovih umjetničkih želja.

 

Za predstavu „ODISEJ-SAN O POVRATKU“ žiri je rekao da je to vizuelno muzički spektakl u kom je prikazan ep o Odiseju koji kroz umjetnički čin vrši edukaciju djece.

 

bugojansko-lutkarsko-bijenale-3

 

U 21:00 sati, upriličeno je Scensko čitanje teksta „MAJKA ILI SVE LUTKE IDU U RAJ“, koji je napisala studentica treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku dramaturgije, Nedžma Čizmo. Mentor ovog teksta je Dubravka Zrnčić-Kulenović.

 

Danas su na repertoaru 2 predstave „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ i „LJEPOTICA I ZVIJER“.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI