održan sastanak

Poslovanje 'Agrokora' u BiH ocijenjeno stabilnim

Hronika 13.09.17, 14:17h

Poslovanje 'Agrokora' u BiH ocijenjeno stabilnim
Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja

 

Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s povjerenikom hrvatske vlade za "Agrokor" Antom Ramljakom poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim. 

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o "Agrokoru" koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima. 

 

Dodao je da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno likvidacijom "Velpra", te da su "Ledo" i "Sarajevski kiseljak" dokapitalizacijom postali vlasnici "Konzuma" u BiH. 

 

- Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno utjecati na poslovanje ovih dviju kompanija - rekao je Šarović. 

 

Istakao je da "Mercatorovo" preuzimanje "Konzumovih" objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra. 

 

Ramljak je rekao da je poslovanje "Agrokora" u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja. 

 

- Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta - naglasio je Ramljak. 

 

Precizirao je da je likvidacijom "Velpra" otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge "Agrokorove" kompanije. 

 

Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

 

 Ramljak je naveo da "određena ruska banka" pokušava naplatiti kredite koje je dala "Agrokoru" zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH.

 

- Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći - naglasio je Ramljak. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI