NA SASTANKU SA PREDSJEDNICOM HRVATSKE

I Predsjedništvo BiH posvađano oko Pelješkog mosta, Izetbegović tvrdi: Čović iznosi lažne stavove!

Front 12.09.17, 12:10h

I Predsjedništvo BiH posvađano oko Pelješkog mosta, Izetbegović tvrdi: Čović iznosi lažne stavove!
Postupajući na taj način Čović je, kako se navodi, doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost

 

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, na jučerašnjem sastanku s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, iznio je stavove koji su suprotni službenim stavovima Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

Postupajući na taj način Čović je, kako se navodi, doveo u zabludu i bosanskohercegovačku i hrvatsku javnost.

 

Tvrdi se da nije istinita tvrdnja da „što se tiče institucija BiH, nema nikavih formalno-pravnih smetnji za izgradnju Pelješkog mosta“, te da su stvari "upravo obrnute".

 

- Podsjećamo Dragana Čovića na službeni stav Predsjedništva BiH iz 2007. godine, koji je jednoglasno usvojen i koji  glasi: „Bosna i Hercegovina je protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. O navedenom stavu su tada obaviješteni i najviši dužnosnici Republike Hrvatske - ističe se u saopćenju.

 

Dodaje se da Čović, kao trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima ustavnu obavezu da zastupa službene stavove i interese BiH te da svako drugačije postupanje predstavlja zloupotrebu službenog položaja. 

 

- Nedopustivo je da predsjedavajući Predsjedništva BiH, umjesto obavezujućeg zastupanja interesa BiH, zastupa interese druge države i nastoji opravdati postupke Hrvatske koji predstavljaju udar na suverenitet BiH i u suprotnosti su sa Konvencijom UN-a o pravu mora i dugoročnim interesima BiH - navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI