Zaustaviti okrutnu vojnu operaciju

UN: Mijanmar je udžbenički primjer etničkog čišćenja

Hronika 11.09.17, 15:42h

UN: Mijanmar je udžbenički primjer etničkog čišćenja
Smrtonosna sigurnosna operacija u mijanmarskoj pokrajini Rakhineu očito je planirana da iz zemlje ukloni muslimansku manjinu Rohinja, rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein

 


'Primili smo mnogo izvještaja i satelitskih snimaka o spaljivanju sela i ubijanju Rohinja', kaže visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein.


Smrtonosna sigurnosna operacija u mijanmarskoj pokrajini Rakhineu očito je planirana da iz zemlje ukloni muslimansku manjinu Rohinja, rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein- prenosi Al Jazeera

 

"Sadašnje stanje ne može se još utvrditi u potpunosti, ali situacija sliči na primjer iz udžbenika etničkog čišćenja", rekao je na sjednici UN-ovog Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

 

Komesar za ljudska prava rekao je da je zaprepašten time što je Mijanmar, navodno, počeo polagati mine duž granice s Bangladešom, te što je izbjeglicama dopušteno vratiti se samo ako daju dokaz o nacionalnosti premda su mnoge Rohinje bez državljanstva.

 

"Ta mjera podsjeća na ciničan trik da se prisilno premjesti veliki broj ljudi bez mogućnosti povratka", rekao je Al-Hussein.

 

Približno 270.000 muslimana Rohinja pobjeglo je iz Mijanmara u susjedni Bangladeš nakon napada boraca Rohinja na 30 policijskih stanica potkraj jula, koji je izazvao masivan odgovor vlade.

 

"Primili smo mnogo izvještaja i satelitskih snimaka o tome kako sigurnosne snage i lokalna milicija spaljuju sela Rohinja te izvještaja o vansudskim ubistvima, uključujući i ubijanje civila u bijegu", rekao je Al-Hussein.

 

'Zaustaviti okrutnu vojnu operaciju'

 


Čak i prije sadašnjeg gušenja otpora vlasti su provodile nasilje protiv Rohinja koje se može kategorizirati kao zločini protiv čovječnosti bude li se sudski procesuiralo, dodao je.

 

"Pozivam vladu da zaustavi trenutnu okrutnu vojnu operaciju i prestane diskriminirati Rohinje", rekao je Al-Hussein.

 

U nedjelju je oružana grupa Vojska za spas Rohinja Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje s mijanmarskim snagama, ali njihov apel odbila je mijanmarska vlada.

 

"Ne pregovaramo s teroristima", napisao je na Twitteru Zaw Htay, šef kabineta državnog savjetnika.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI