relacija bih - ujedinjeno kraljevstvo

Crnadak primio stalnog državnog podsekretara McDonalda: Bilateralni odnosi dobri i prijateljski

Front 11.09.17, 15:02h

Crnadak primio stalnog državnog podsekretara McDonalda: Bilateralni odnosi dobri i prijateljski
Crnadak i McDonald su se saglasili da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva veoma bitna, jer će ona uprkos Brexitu u narednih osamnaest mjeseci biti punopravna članica Evropske unije

 

Na današnjem sastanku ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i stalnog državnog podsekretara u Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona McDonalda zaključeno je da će podrška Ujedinjenog Kraljevstva BiH svakako biti nastavljena i nakon Brexita, te da se ništa neće promijeniti u odnosima dvije zemlje.

 

Crnadak i McDonald su se saglasili da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva veoma bitna, jer će ona uprkos Brexitu u narednih osamnaest mjeseci biti punopravna članica Evropske unije.

 

Bilateralni odnosi dvije zemlje su ocijenjeni kao dobri i prijateljski, a prioritet za dvije zemlje, kako je rečeno, treba da bude razvoj ekonomskih odnosa.

 

Razgovarajući o nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva reformama u BiH na polju modernizacije ekonomije najavljen je Drugi „UK - Bosnia and Herzegovina Investment Forum“, koji će biti održan 2. novembra 2017. godine u Londonu, te je konstatovano da će Forum biti odličan korak u smjeru jačanja ekonomske saradnje.

 

Crnadak je naglasio značaj nastavka podrške Ujedinjenog Kraljevska Bosni i Hercegovini u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije, koje je ocijenio ključnim za daljnji napredak i zaustavljanje trenda iseljavanja mladih iz BiH.

 

Na sastanku je razgovarano o nastavku razvoja bilateralnih odnosa između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, o predsjedavanju Ujedinjenog Kraljevstva Berlinskim procesom, uključujući i sljedeći Samit o zapadnom Balkanu, koji će biti održan u ljeto 2018. godine u Londonu, što je pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da zadržava fokus na zapadnom Balkanu.

 

U tom smislu, McDonald je istakao da je zapadni Balkan region koji je od ključnog značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je posvećeno aktivnom angažmanu i pružanju podrške zemljama zapadnog Balkana. Naglasio je da aktivnim učešćem u Berlinskom procesu Ujedinjeno Kraljevstvo šalje poruku da iako izlazi iz Evropske unije, ostaje dio evropskog kontinenta i aktivni učesnik u dešavanjima u regionu, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI