Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke

Pozdravljam dogovor DF-a i SDP-a, nadamo se da će biti dosljedni i da neće koalirati s nacionalistima

Front 11.09.17, 13:58h

Pozdravljam dogovor DF-a i SDP-a, nadamo se da će biti dosljedni i da neće koalirati s nacionalistima
Važno je da ovi dogovoreni principi ne ostanu mrtvo slovo na papiru, smatra Kojović

 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović pozdravio je dogovor DF-a i SDP-a te je naglasio da ove političke stranke moraju jasno naznačiti da li je praksa koaliranja sa nacionalistima iza njih.

 

"Nadam se da su ovim potezom Demokratska fronta i Socijaldemokratska ​partija zatvorili poglavlje raskola i podjela među strankama građanske orijentacije. Ne zaboravimo da se ta podjela dogodila kada je SDP potpisao sporazum sa HDZ BiH o 'vrijednosti glasa'. Drago mi je da je ta epizoda iza njih. Mi imamo komunikaciju sa predsjednicima ovih stranaka, međusobno poštovanje i korektan odnos. Uskoro ćemo u zakonodavnu proceduru u Parlamentu Federacije uputiti nekoliko zajedničkih prijedloga na kojima smo sarađivali, te imamo jedinstven stav po pitanju priče o koaliranju sa Strankom demokratske akcije. Naša stranka nije prošla gorko iskustvo koaliranja sa SDA i zajedničkih vlada, kao što su to imali DF i SDP, pa zbog toga je važno da smo upravo mi prvi - na nivou principa, obznanili da postizborna koalicija sa SDA ne dolazi u obzir", kazao je Kojović.

 

"Važno je da ovi dogovoreni principi ne ostanu mrtvo slovo na papiru. Naša stranka neće učestvovati u nekim postizbornim političkim manverima, gdje će - kada u Domu naroda bude nedostajalo 'ruku' iz Kluba Hrvata, ljevica potpisivati neke sporazume sa HDZ BiH. Nadam se da je vrijeme kada su DF i SDP prešutno ili otvoreno podržavaju, naprimjer SNSD, iza nas. Nadam se da je postojeća većina u Skupštini Unsko-sanskog kantona nešto što se neće događati u budućnosti, te jedino što mogu još da kažem - jeste zamoliti SDP i DF da ostanu dosljedni u praksi onome što su potpisali u subotu. I njihov i naš primarni politički protivnik su ideologije koje ovu zemlju žele cijepati po etničkim i vjerskim linijama i jedini način da ih zaustavimo je da 2018. formiramo vlast bez nacionalnih stranaka i njihovih priljepaka. Moramo biti potpuno svjesni da to možemo uraditi samo ako nam građani svojim glasovima daju snagu da pobjedimo nacionaliste ", zaključio je Kojović. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI