Nagrade na filmskom festivalu u Veceneciji

"Zlatni lav" u rukama Guillerma Del Tora

Kultura 09.09.17, 23:10h

Proglašenjem najboljih ostvarenja i dodjelom nagrada večeras je u Veneciji okončan 74 Međunarodni filmski festival

 

Najboljim filmom proglašeno je djelo meksičkog režisera Guillerma Del Tora "Oblik vode", koje predstavlja priču o ljubavi nijeme djevojke i neobičnog stvorenja.

 

"Srebrenog lava" u kategoriji za najboljeg režisera dobio je Francuz Xavier Legrand za film "Jusqu'a la Garde". Izraelski režiser Samuel Moaz dobio je "Nagradu žirija" za film "Foxtrot, a "Specijalna nagrada zirija" otišla je u ruke režisera Warwicka Thornthona za ostvarenje "Sweet Country".

 

U kategoriji za najbolju mušku ulogu nagrađen je palestinski glumac Kamel Al-Basha za ulogu u filmu "The Insult", dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala britanskoj glumici Charlotte Rampling za ulogu u filmu "Hannah".

 

Venecijanski filmski festival, međunarodni je filmski festival, a ujedno i najstariji na svijetu. Prvi festival održan je 1932. godine u okviru venecijanskoga bijenala. Od 1934. godine svake godine održava se krajem augusta i početkom septembra u historijskom Palazzo del Cinema na Lungomareu Marconi, na venecijnskom otoku Lido. Nije se održavao od 1943. do 1945. godine, te 1973. i od 1977. do 1978. godine.

 

(Agencije/DEPO Portal)

BLIN
KOMENTARI