širenje horizonata

Iz pepela izrasta umjetnički paviljon pod palicom Safeta Zeca i Abdulaha Skake

Kultura 09.09.17, 09:58h

Iz pepela izrasta umjetnički paviljon pod palicom Safeta Zeca i Abdulaha Skake
Sa sjetom, ovaj se velikan bh. likovne scene prisjetio umjetničkog paviljona koji je u Sarajevu bio kultni prostor. Sjedište udruženja likovnih umjetnika, arhitekata bilo je upravo u tom prostoru

 

Jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika maestro Safet Zec pokrenuo je, u saradnji s gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom, inicijativu ponovne izgradnje umjetničkog paviljona porušenog 1973. godine, koji je na sarajevskoj sceni bio stjecište za umjetničke izričaje i susrete iz različitih oblasti stvaralaštva.

 

- Ponovna izgradnja umjetničkog paviljona bila bi civilizacijski gest, koji bi ujedinio generacije umjetnika, ugošćavao bi spektar izložbi, primijenjenih, likovih umjetnika, arhitekata, umjetnika kojima treba širi izložbeni prostor, a koji danas, nažalost, nemamo – rekao je za Fenu Zec.

 

Sa sjetom, ovaj se velikan bh. likovne scene prisjetio umjetničkog paviljona koji je u Sarajevu bio kultni prostor. Sjedište udruženja likovnih umjetnika, arhitekata bilo je upravo u tom prostoru.

 

- Umjetnički paviljon je bio na izuzetno strateškom mjestu, na samom uglu pored Velikog parka. Na širokom drvenom trijemu nastajala je umjetnost – naveo je Zec.

 

Želja ljudi koji misle, kazao je, jeste da taj prostor koji je nerazumno srušen i poravnat bez ikakva razloga, bude oživljen, a umjetnicima bi itekako bio potreban i koristan u ovom trenutku.

Naglasio je da je umjetnički paviljon bio svjedok antologijskih izložbi i aktivnosti Republike BiH, prostor u kome su gostovale svjetske izložbe.

 

 - Od Marijin-Dvora do Baščaršije nema veće galerije, ni izložbenog prostora. Sarajevo je potpuno primitivizirano, u nekom pojmu. Tako da je gest povratka nečega što i nije skupo, jer nije palača, izuzetan. To će biti skroman, ali vrlo upotrebljiv i krasan prostor koji bi služio umjetnicima i gradu – zaključio je Zec.

 

Gradonačelnik Skaka je u izjavi za Fenu kazao da je rušenje zgrade umjetničkog paviljona obilježeno kao vandalski čin u modernoj historiji Sarajeva i "upravo taj period obilježen je kao početak masovnog egzodusa ne samo slikara i skulptora već i mnogih drugih umjetnika grada Sarajeva".

 

- Činjenica koja govori da je Sarajevo, sarajevska čaršija smislenije izgledala neposredno nakon agresije (1996.-1999.godine) ujedinila je maestra Safeta Zeca i gradonačelnika u ideji da Grad Sarajevo podrži inicijativu maestra  o ponovnoj izgradnji umjetničkog paviljona koji je svojevremeno predstavljao centralno okupljalište umjetnika i poštivalaca umjetnosti općenito – kazao je Skaka.

 

Naveo je da je za ponovnu gradnju tog prostora potrebno izraditi urbanistički plan, završiti sve pravne procedure i osmisliti idejno rješenje.

 

- Ali, zgrada umjetničkog paviljona će biti autentična, kakva je bila i 1973. godine kada je porušena. Podrška inicijativi Safeta Zeca govori u prilog činjenici da zajedno možemo sve i da kvalitetni projekti uživaju podršku Grada Sarajeva uvijek -  zaključio je gradonačelnik Skaka.

 

Grad Sarajevo će biti generalni pokrovitelj izložbe maestra Safeta Zeca, u adekvatnoj galeriji kakvu zaslužuje.

 

Projektant paviljona bio je akademik Jahiel Finci (1911.-1977.), a nalazio se na uglu ulice Kralja Tvrtka (Koševo) i Titove ulice.

 

Prva samostalna izložba maestra Safeta Zeca bila je upriličena 1973. godine u umjetničkom paviljonu. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI