razorna katastrofa

U Meksiku najsnažniji potres u proteklih 100 godina: Raste broj mrtvih, gradovi u ruševinama

Hronika 08.09.17, 17:51h

U Meksiku najsnažniji potres u proteklih 100 godina: Raste broj mrtvih, gradovi u ruševinama
Prema početnim izvještajima, najgora situacija je zabilježena u gradu Juchitan u saveznoj državi Oaxaca, gdje su dijelovi gradske vijećnice, jedan hotel, jedna kafana i druge zgrade pretvorene u ruševine

 

17:27 - Najmanje 32 osobe su poginule nakon razornog zemljotresa magnitude 8,1, jednog od najjačih zemljotresa zabilježenih u historiji Meksika koji je pogodio južnu obalu ove zemlje u četvrtak navečer, oštetivši zgrade i izazvavši manji cunami, saopćile su vlasti.

 

Više zgrada u dijelovima južnog Meksika je pretrpilo velika oštećenja, izvještava Reuters.

 

Prema početnim izvještajima, najgora situacija je zabilježena u gradu Juchitan u saveznoj državi Oaxaca, gdje su dijelovi gradske vijećnice, jedan hotel, jedna kafana i druge zgrade pretvorene u ruševine.

 

Guverner Oaxace, Alejandro Murat, kazao je da su zabilježena 23 smrtna slučaja u Oaxaci, od čega 17 u Juchitanu.

 

Glasnogovornik hitnih službi je rekao da je potvrđena smrt sedam osoba u susjednoj saveznoj državi Chiapas. Guverner države Tabasco, Arturo Nunez, ranije je saopćio da je u toj saveznoj državi poginulo dvoje djece.

 

Iz američkog Geološkog zavoda (USGS) su saopćili da je epicentar zemljotresa magnitude 8,1 zabilježen u Pacifičkom oceanu, 87 kilometara jugozapdno od grada Pijijiapana u siromašnoj saveznoj državi Chiapas na jugu Meksika, na dubini od 69 kilometara.
 

 

14:40 - Broj poginulih u potresu jačine 8,2 stepeni po Richterovoj skali koji je pogodio Meksiko dostigao je 15, saopćio je čelnik meksičke agencije za bavljenje prirodnim katastrofama, Ricardo de la Cruz. 

 

- Ukupno je 15 ljudi poginulo, na osnovu brojki iz svake savezne države - izjavio je De la Cruz za Milenio TV.

 

Potvrđeno je deset žrtava u Juchitanu u saveznoj državi Oaxaca, kazao je  De la Cruz.

 

Tri osobe su poginule pod srušenim zgradama u Chiapasu, gdje je proglašeno vanredno stanje, saopćio je predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto.

 

Dvoje djece je među poginulima u susjednoj državi Tabasko, sudeći po njenom guverneru. Jedno dijete ostalo je zatrpano pod srušenim zidom, dok je drugo - beba na respiratoru - preminulo nakon što je potres doveo do prekida snabdijevanja strujom bolnice. 

 

Epicentar potresa bio je na dubini od 33 kilometara, 123 kilometra jugozapadno od mjesta Pijijiapan, nedaleko od granice s Gvatemalom.

 

Potres je imao jačinu 8,2 stepeni po Richterovoj skali, što ga je učinilo najsnažnijim koji je pogodio Meksiko u posljednjih 100 godina.

 

- To je bio golem potres, po obimu i snazi, najsnažniji u proteklih 100 godina - izjavio je predsjednik Peña Nieto u obraćanju iz sjedišta Nacionalnog centra za prevenciju katasatrofa, gdje je nadzirao napore na pomoći i spašavanju.

 

Američki geološki zavod objavio je da je magnituda potresa iznosila  8,1 stepeni.

 

Valovi viši od metra izmjereni su kod Saline Cruz u Meksiku nakon potresa, saopćio je Pacifički centar za upozorenje na cunami. Manji valovi primijećeni su na nekoliko ostalih lokacija, prenosi Russia Today.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI