danas u sarajevu

Ulične akcije CCI-a 'Pošteni javni konkursi-jednaka šansa svakome!'

Hronika 08.09.17, 13:34h

Ulične akcije CCI-a 'Pošteni javni konkursi-jednaka šansa svakome!'
Ne stranačka ili porodična veza. Takodje, ovom prilikom, građani detaljnije upoznali sa rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH

 

Danas je u Sarajevu održana ulična akcija „Pošteni javni konkursi-jednaka šansa svakome“, koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje „Sposobnim, a ne podobnim“, čiji je cilj depolitizacija i departizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.


U okviru ulične akcije građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtjeva pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru.


Nestranačka ili porodična veza. Takodje, ovom prilikom, građani detaljnije upoznali sa rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.


„Važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. U nedostatku jasno utvrđenih procedura i kriterija za imenovanje i zapošljavanje unutar javne uprave, odnosno javnih ustanova, preduzeća i drugih javnih subjekata, svi javni resursi veoma lako postaju plijen izvršne vlasti“- istakla je Ana Lučić, ispred CCI-a.


Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan.

 

Posmatrano kroz 4 kriterija: da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kritriji za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave prilikom raspisivanja konkursa, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi tek 32, na skali od 0 do 100.

 

Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti nove zakone o državnoj službi, po ugledu na Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo, na svim nivoima, a u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave. Po usvajanju navedenih zakona neophodno je donošenje podzakonskih provedbenih propisa koji bi trebalo detaljnije urediti javne konkurse na način da se osigura pravična i poštena selekcije, izbor i zapošljavanje u javnu upravu najboljih medju kandidatima.


Svi građani koji žele podržati ovu kampanju, mogu potpisati peticiju i elektronskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba ili to mogu učiniti putem facebook stranice #Sposobnim, a nepodobnim, tako što će podijeliti svoje stavove, priče ili fotografije kojima će iskazati svoj otpor ovladavanju društvenim bogatstvom, javnim novcem i radnim mjestima od strane podobne manjine. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI