(NEKAD) UGLEDNA ŠKOLA NA GRBAVICI U ŽIŽI INCIDENTA

Skandal u OŠ Kovačići: Cijeli razred prešao u drugu školu, roditelji tvrde - zbog samovolje direktorice!

Hronika 07.09.17, 16:48h

Skandal u OŠ Kovačići: Cijeli razred prešao u drugu školu, roditelji tvrde - zbog samovolje direktorice!
Epilog ovog nemilog događaja je da odjeljenje V3 (koje je, od strane školskih organa, ocjenjeno kao najuspješnije po prosjeku i opštem uspjehu) više nije dio OŠ Kovačići, jer je skoro kompletan razred prešao u OŠ Grbavica 1

 

Dva dana pred početak nove školske godine roditelje učenika odjeljenja V3 iz sarajevske Osnovne škole 'Kovačići' na Grbavici dočekalo je neprijatno saopštenje. Rečeno im je da se učiteljica, koja je njihovu djecu vodila prethodne četiri godine, prebacuje u prvi razred!


Kako kažu, ovu vijest saopštila im je direktorica OŠ Kovačići Nađa Pejak i u isto vrijeme u potpunosti se oglušila na negodovanje roditelja zbog takve odluke.


Navode i da im je pedagogica škole poručila - ukoliko se ne slažu sa ovom odlukom, mogu svoju djecu ispisati iz škole! Razlozi koje je direktorica Pejak iznijela, od strane većine roditelja, ocijenjeni su prije svega nelogičnim, nepraktičnim i nedovoljnim. Zamjena koju je ponudila za dosadašnju učiteljicu, roditelji nisu prihvatili kao adekvatnu iz mnogo razloga.


Roditelji također tvrde i da je uprava škole u nastavku komunikacije u potpunosti odbijala fer dijalog i ostavila ih bez alternative, zbog čega su roditelji učenika V3 odlučili da svoju djecu ne šalju prvi i drugi dan u školu.

 

Direktorica tvrdi: Ovo još nikad nisam doživjela!

Iako do objave ovog teksta iz OŠ Kovačići nismo dobili odgovore na dostavljena pitanja, direktorica Nađa Pejak je u uzjavi za pojedine bh. medije ustvrdila da tokom 32 godine radnog staža nije imala ovakav slučaj.
- Nikad teži roditeljski sastanak nisam imala... Nisam mogla da shvatim te roditelje, njihovo lupanje, stolicu je čak jedan bacio..., ispričala je Pejak u izjavi za Faktor.
Ona pojašnjava da se škola na ovaj korak odlučila upravo zato što su učenici u ovom razredu imali najbolji uspjeh, pa je procijeeno da će oni najlakše izdržati ovakvu drastičnu promjenu
- Oni svakako u petom razredu dobijaju i novih pet nastavnika, tako da u tom razredu učiteljica dođe samo kao neki razrednik. Ja sam stvarno htjela da nastupim moralno i fer te sam obavijestila roditelje o ovoj promjeni nekoliko dana prije škole, što u drugim školama čak i ne rade, tvrdi Pejak.
Direktorica je u svojoj izjavi dodala i da je kompletan kolektiv OŠ Kovačići stao iza ovakve odluke, jer:
- Stručni aktiv čini 14 učiteljica, koje zajedno imaju više od 250 godina radnog staža i predavale su u svim razredima, pa mislim da su one najkompetentnije da procijene potrebe svih učenika. Sve učiteljice i pedagog su procijenili da ne treba primati novu učiteljicu, koja bi nakon konkursne procedure koja bi završila u oktobru, mogla biti smijenjena, već da je bolje spustiti učiteljicu iz petog razreda u taj novi prvi razred, pojasnila je direktorica Pejak.

- Tim činom željeli smo ukazati direktorici da ne može, pravdajući to svojom nadležnošću, potpuno samovoljno odlučivati o sudbini naše djece. Direktorica se, prema našem mišljenju, ponijela krajnje nekompetentno i neprofesionalno te smo odlučili, vjerovali ili ne, prebaciti skoro cijeli razred u drugu školu (19 od 23 djece)!


Obrazlažući zašto su ovo učinili, roditelji navode neprihvatljiv stav direktorice Pejak i "bahatu samovolju uz ogromnu dozu arogancije te ignorantni stav prema njihovim naporima roditelja da ostvare bar minimum saradnje u iznalaženju nekog boljeg rješenja za nastali problem".


- Sve to natjeralo nas je na ovaj čin, kažu, te ističu nekoliko presudnih činjenica zbog kojih su odlučili djecu prebaciti u drugu školu:


- nismo bili blagovremeno obaviješteni da će našoj djeci uzeti učiteljicu koja ih perfektno vodi od prvog razreda;

- daje nam se zamjensku učiteljica koja dolazi iz produženog boravka;

- smatramo da ta ista učiteljica iz produženog može voditi i prvi razred i na to ne pristajemo.

 

Epilog ovog nemilog događaja je da odjeljenje V3 (koje je, od strane školskih organa, ocjenjeno kao najuspješnije po prosjeku i opštem uspjehu) više nije dio OŠ Kovačići, jer je skoro kompletan razred prešao u OŠ Grbavica 1.

 

- Mišljenja smo da ovaj skandal ne treba završiti bez pozivanja na odgovornost menadžmenta OŠ Kovačići, jer iako živimo u apsurd-državi, djeca su ipak preveliki zalog da bi se o njima starali pogrešni ljudi, ogorčeno poručuju roditelji.


Oni su ujedno izrazili veliku zahvalnost osoblju i menadžmentu OŠ Grbavica 1, na čelu sa direktorom Omerom Begovićem, koji su na najbolji način, kako kažu, "pokazali da još ima nade u našem osnovnom obrazovanju te našu djecu prihvatili i omogućili im da ostanu zajedno kao razred".

 

- Ne znamo da li je ovo prvi i jedini put u novijoj istoriji da zbog ovakvih razloga cijeli jedan razred mijenja školu, ali bi bilo jako dobro da bar bude zadnji put da se neko na ovakav način poigrava sudbinom naše djece, zaključuju roditelji na kraju svoje priče o ovom događaju.

 

Roditelji tvrde: Nikada nismo pominjali nijednog političara!

Na tvrdnje uprave OŠ Kovačići da su ih roditelji optužili da se "politika umiješala u cijeli slučaj", roditelji odgovaraju da je to čista laž.
- Rekli su nam da smo to učinili zbog nekog roditelja, političara koji je zatražio da njegovo dijete u prvom razredu uči baš ta učiteljica, navode iz škole i tvrde da to nije tačno.
Međutim, roditelji ove tvrdnje negiraju te poručuju da ih politika uopšte ne zanima.
- Nas zanima samo kvalitetan rad sa našom djecom, što smo sa učiteljicom Amilom i dokazali, imajući najbolji prosjek ocjena od svih odjeljenja petih razreda. Ako direktorica Pejak tvrdi da se u sve "umiješala politika",  neka javno kaže koji je to političar ili političarka, kategorično poručuju roditelji bivših đaka OŠ Kovačići.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI