NESVAKIDAŠNJA PROMOCIJA ROMANA I FILMSKOG SPOTA "SLANA ZEMLJA"

Kultura i narodni heroj Enver Šiljak spojili gradove Tuzlu i Gradišku

Kultura 06.09.17, 23:52h

 Kultura i narodni heroj Enver Šiljak  spojili gradove Tuzlu i Gradišku
Ovih dana dogodilo veliko spajanje gradova iz RS i Federacije BiH. Povod je bila sjećanje na narodnog heroja Envera Šiljka, koji je rođen u Tuzli, a stradao u Tuzli u vrijeme feaštističkog terora. U okviru programa promoviran roman "Slana zemlja" Jasmina Imamovića i filmski muzički spot po po pjesmi "Jel ti žao što se rastajemo" u režiji Jasmina Durakovića i izvedbi Halida Bešlića

 

U Kulturnom centru Gradiška sinoć je je održana promocija romana "Slana zemlja“ književnika i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

 

"Slana zemlja“je antifašistički roman i tragična ljubavna priča dvoje tuzlanskih revolucionara Envera Šiljka i Fride Laufer, mladih i hrabrih ljudi koji su se voljeli u okrutno vrijeme i umrli na početku svoje mladosti.

 

Uz promociju romana, prikazan je filmski muzički spot za pjesmu "Jel ti žao što se rastajemo" u režiji Jasmina Durakovića i izvedbi Halida Bešlića.

 

Promociji romana i spota je, uz Imamovića i Durakovića, prisustvovao dio ekipe koji je stvarao ovaj igrani filmski spot: aranžer pjesme Dženan Jusufović, te glumci Nedim Malkočević i Feđa Zahirović. 

 

Promociji i događaju u Gradišci prisustvovali su potomci familija narodnog heroja Šiljak i Laufer.

 

 

Jasmin Imamović je napisao roman zasnovanu na istinitim događajima u Tuzli, o pokretu otpora u vrijeme kada su u Tuzlu ušli fašisti i njihovi pomagači. Ispričana je velika ljubavna priča između Fride Laufer i narodnog heroja Envera Šiljka.


Imamović je istikao da je više od deset godina radio na ovoj knjizi, istražujući do najsitnijih pojedinosti antifašističku borbu i tragičnu ljubav narodnog heroja Envera Šilljka i Fride Laufer.

 

- Ovom knjigom želio sam da podignem spomenik velikoj ljubavi Envera i Fride u“mračno doba”, ali i ogromnoj hrabrosti dvoje mladih ljudi koji se usuđuju suprotstaviti Hitleru i njegovim slugama, u vrijeme kada cijela Evropa drhti od straha, rekao je Imamović.

 

Imamović je istakao da je dolaskom u Gradišku, rodni grad Envera Šiljka, zatvorio krug i stavio tačku koja je falila u čitavom procesu nastajanja ove knjige.

 

- Ne postoji veća i humanija ideja XX vijeka od ideje antifašizma. Mi treba da je njegujemo antifašizam i da širimo misiju ljubavi. Mi na ovim prostorima moram da mijenjamo paradigmu, dosta je neprijateljstva, mržnje i nadjačavanja. Treba nam ljubavi i povjeranja, da čovjek čovjeku ne bude vuk, već da čovjek, čovjeku bude brat, zaključio je Jasmin Imamović.

 

Promocija u Gradišci, bila je prilika za susret sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem, a dva načelnika su razgovarala o saradnji i povezivanju Gradiške i Tuzle, te budućim zajedničkim projektima.

 

slanazemlja9

 

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić podsjeti je da je Gradiška u toku II svjetskog rata doživjela veliki pogrom od strane fašista. 

 

-14.000 stanovnika je stradalo, što znači da je svaki treći stanovnik ubijen. Gradiška je treća opština u Evropi po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika i to ne smijemo zaboraviti. Mi moramo da uspostavimo kontakte i saradnju sa ljudima i gradovima , koji njeguju prave vrijednosti , imaju istu filozofiju, ideje i razmišljana u smijeru napretka i razvoja, kako bi mlade generacije imale bolju budućnost i prosperitet na ovim prostorima, rekao je Adžić.


Simbolično u 15:15 h, vrijeme kad je strijeljan Enver Šiljak prije 76 godina, u ulici koja nosi njegovo ime, na mjestu njegove rodne kuće , načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović podsjetili su na značaj antifašističke borbe i narodnog heroja Envera Šiljka. Nakon kraće šetnje gradom, delegacije Opštine Gradiška, Grada Tuzle i SUBNOR-a položile cvijeće na spomen-obilježje gradiškim narodnim herojima Enveru Šiljku, Lepoj Radić i Stevanu Dukiću. U sklopu posjete Gradišci, gradonačelnik Tuzle je posjetio Kulturni centar Gradiška, gdje je i održana promocije knjige “Slana zemlja” .Tom prilikom, direktor Kulturnog centar Gradiška, Željko Blagojević poklonio je gospodinu Imamoviću umjetničku sliku sa motivima Gradiške.

 

slana-zemlja8

 

Na ovom skupu reditelj Jasmin Duraković je najavio i moguće snimanje dugometražnog igranog filma po ovoj istorijskog priči i romanu "Slana zemlja".

 

Inicijator čitavog ovoga događaja bio je novinar Milan Pilipović.

 

(Kulturni centar Gradiška/DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI