Rasprava u Predstavničkom domu PSBiH

Ispoštovati zahtjeve BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta

Front 05.09.17, 17:12h

Ispoštovati zahtjeve BiH kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta
Tada je upućeno pismo svim relevantnim institucijama o tome da se BiH s izgradnjom mosta ne slaže dok se ne riješe dva pitanja i to je utvrđivanje granice na moru i osiguranje slobodnog neškodljivog prilaza otvorenom moru

 

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je danas na poštovanje prava BiH na izlaz na otvoreno more kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta kojim susjedna Republika Hrvatska namjerava povezati svoju teritoriju.

 

Podsjetio je da glavnu riječ o tome vodi Predsjedništvo BiH tvrdeći da je jedinstven stav BiH o tom pitanju zauzela još 2009. godine kada je član Predsjedništva BiH bio Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) i kada je jasno rečeno da se moraju poštovati prava BiH na otvoreni prilaz moru.

 

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) također je kazao da postoji jedinstven stav kada je u pitanju BiH i to je službeni stav Predsjedništva iz mandata 2006. do 2010. godina i on je važeći dok se drugačiji ne usvoji.

 

Tada je upućeno pismo svim relevantnim institucijama o tome da se BiH s izgradnjom mosta ne slaže dok se ne riješe dva pitanja i to je utvrđivanje granice na moru i osiguranje slobodnog neškodljivog prilaza otvorenom moru.

 

- Sve što tražimo jeste da se ispoštuju ti stavovi. Hrvatska treba s BiH da riješi to pitanje razgovorom, a ne da se jednostrano poduzimaju akti na izgradnji mosta i da se neriješena pitanja ostavljaju postrani. BiH nema ništa protiv toga da Hrvatska poveže svoj teritorij, ali Hrvatska ne bi trebala imati ništa protiv da BiH ima slobodan pristup otvorenom moru - stav je Džaferovića.

 

Podsjetio je i na potrebu ratifikacije Sporazuma za koji kaže da je potpisan još 1999. godine kada je u pitanju državna granica između BiH i Hrvatske.

 

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS) prokomentirao je izgradnju Pelješkog mosta kazavši da je velika šteta što je to pitanje postavljeno jer to ukazuje da će BiH mnogo godina biti odvojena od Evropske unije.

 

- Bilo bi nam mnogo draže da ovdje govorimo o tome kako da Hrvatska pomogne BiH da što prije postane punopravna članica Evropske unije te da ukinemo granice s Hrvatskom i ostalim zemljama u regionu. Razgovaramo o nečemu što je veliki trošak i izvor daljnjih nesporazuma ne samo između BiH i Hrvatske nego i cijelog regiona - stav je Bosića.

 

Izgradnju Pelješkog mosta komentirao je danas i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) ocijenivši da je to pitanje poslužilo u dnevnopolitičke svrhe pa i u svrhe predizbornih aktivnosti, ali je mišljenja da će se to pitanje uskoro riješiti.

 

- EU stoji iza izgradnje tog mosta. Naravno da treba ispoštovati sve ono što je BiH tražila da ne bi bilo ugroženo bilo koje od prava BiH kada je riječ o neškodljivom prolazu u Neum i iz Neuma. Sve drugo je irelevantno i mislim da će se prašina oko toga vrlo brzo sleći - zaključio je Čolak.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI