predsjednica republike hrvatske

Grabar-Kitarović zabrinuta procesima u BiH i retorikom prema Hrvatskoj: 'Vidi se zastoj...'

Front 04.09.17, 20:52h

Grabar-Kitarović zabrinuta procesima u BiH i retorikom prema Hrvatskoj: 'Vidi se zastoj...'
Istaknuvši da "Hrvatska jest prijatelj-država Bosne i Hercegovine u potpunosti" i da podržava kako teritorijalni suverenitet i integritet tako i njezin euroatlantski put, poručila je i da će se Zagreb "isto tako vrlo snažno boriti i za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri naroda u BiH"

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je izrazila zabrinutost procesima u Bosni i Hercegovini, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Europskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama, istovremeno upozorivši na retoriku koja se u posljednje vrijeme može čuti u BiH i koja "nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja između Zagreba i Sarajeva".

 

"Zabrinuta sam procesima u BiH jednostavno zato jer se vidi zastoj u svakom pogledu. Na strani EU-a i NATO-a je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi", kazala je hrvatska predsjednica u razgovoru za televiziju RTL, prenosi Hina.

 

"Ne mogu nikako pozdraviti retoriku koju čujemo iz BiH u posljednje vrijeme", rekla je Grabar-Kitarović za emisiju RTL Danas, ocijenivši da takva retorika nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja i dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima dviju država.

 

Istaknuvši da "Hrvatska jest prijatelj-država Bosne i Hercegovine u potpunosti" i da podržava kako teritorijalni suverenitet i integritet tako i njezin euroatlantski put, poručila je i da će se Zagreb "isto tako vrlo snažno boriti i za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri naroda u BiH".

 

Odgovarajući na pitanje o mogućoj posjeti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, potvrdila je da je ta informacija točna i da za sada postoji "usmeni poziv" te da su se ona i Vučić složili da to "ne smije biti još jedan protokolarni susret, već da taj susret mora biti usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja".

 

U intervjuu je potvrdila da planira posjet Rusiji te da će se datum objaviti zajednički.

 

"Na stolu će se prije svega kao teme naći naši bilateralni odnosi", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da bi voljela vidjeti jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije.

 

"Unatoč sustavu sankcija mislim da tu postoji puno prostora, da naše tvrtke mogu poslovati s Rusijom. Interes je jako velik i dosta gospodarstvenika želi ići na taj put", rekla je šefica hrvatske države.

 

Kako je najavila, razgovarat će se i o jugoistoku Europe, stanju u BiH, posebno o odnosima Hrvatske i Srbije, o stanju u susjedstvu Rusije, zajedničkoj suradnji u okviru euroatlantskog saveza te o borbi protiv zajedničkih ugroza.

 

(FENA/mr)

 

BLIN
KOMENTARI