zdravi od malih nogu

Vitamini i minerali neophodni za pravilan razvoj djeteta

Lifestyle 04.09.17, 17:30h

Vitamini i minerali neophodni za pravilan razvoj djeteta
Evo spiska najpotrebnijih minerala i vitamina koje morate uključiti u njegovu prehranu

 

Vašem djetetu potrebne su mnoge hranjive tvari kako bi se uspješno razvijalo, a organizam bio otporan na bolesti.

 

Evo spiska najpotrebnijih minerala i vitamina koje morate uključiti u njegovu prehranu:

 

VITAMIN A

 

Važan za rast i razvoj, zdravu kožu, caklinu zuba i dobar vid. Nalazi se u sljedećim namirnicama: džigerica, mrkva, masna riba, slatki krompir, tamnozeleno povrće, narandže, bundeva, paradajz, leća, potočarka, marelice i breskve, punomasno mlijeko i jaja, maslac i margarin.

 

VITAMINI B KOMPLEKS

 

Važan za rast i razvoj, pretvaranje hrane u energiju, zdrav nervni sistem kao i pomoć pri probavi. B grupa sadrži veliki broj vitamina. Neki se nalaze u mnogim namirnicama, ali samo ih džigerica i ekstrakt kvasca sadrže sve. Nalaze se u sljedećim namirnicama: meso, džigerica, riba, mlijeko i jaja, integralne žitarice, pšenične klice, tamnozeleno povrće, krompir, ekstrakt kvasca, suvi grah, banane.

 

VITAMIN C

 

Potreban za rast i razvoj, zdrava tkiva i zacjeljivanje rana. Pomaže pri apsorpciji željeza. Nalazi se u povrću kao što je brokula, prokulice, slatka paprika, špinat, karfiol, voće kao što su narandže, i drugi agrumi, crni ribiz, dinja, papaja, jagode i paradajz.

 

VITAMIN D

 

Važan je za pravilno formiranje kostiju, a djeluje zajedno s kalcijumom. Ima ga malo u namirnicama, ali se pod uticajem Sunčeve svjetlosti stvara na koži. Možete ga pronaći u: masnoj ribi, džigerici, ulju, jajima, mliječnim proizvodima.

 

VITAMIN E

 

Važan je za sastav ćelijske građe, te pomaže tijelu pri stvaranju i održavanju crvenih krvnih zrnaca. Nalazi se u: biljnom ulju, margarinu, pšeničnim klicama.

 

VITAMIN K

 

Pomaže pri zgrušnjavanju krvi, održava kosti i nalazi se u crijevima. Ima ga u gotovo svim vrstama povrća i integralnim žitaricama.

 

KALCIJUM

 

Kalcijum je potreban za jake kosti, zdrave zube i rast Možete ga pronaći u sljedećim namirnicama: mliječni proizvodi, sušeno voće, brokula, mahunarke.

 

ŽELJEZO

 

Željezo je potrebno za zdravu krv i mišiće. Manjak željeza čest je problem, a dijete će se osjećati umorno i malaksalo. Možete ga pronaći u sljedećim namirnicama: džigerica, crveno meso, masna riba, žumanjak, suvo voće, integralne žitarice, leća i suvi grah, zeleno lisnato povrće.

 

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI