HOLIVUD U BEOGRADU

Holivudski filmovi koji su snimljeni u Beogradu

Kultura 03.09.17, 18:43h

Ulicama glavnog grada Srbije prošetale su se broje poznate holivudske ličnosti, ali i filmske ekipe koje su pokušale da od glavnog grada naprave Pariz, Barselonu, Njujork itd.

Ulicama glavnog grada Srbije prošetale su se broje poznate holivudske ličnosti, ali i filmske ekipe koje su pokušale da od glavnog grada naprave Pariz, Barselonu, Njujork itd.


Beograd je uvek bio interesantan za turiste, ali i za holivudske reditelje. Jeftino, a mogu da se snime odlični kadrovi.


Lenjingrad "Braće Blum"


Film o dva prevaranta svjetskog kova, "Braća Blum", sniman je pre 10 godina, a neke od scena snimljene su i u Beogradu. Edrijen Brodi i Rejčel Vajs sede u plavoj "ladi" u Karađorđevoj ulici, dok su na prednjim sjedištima smješteni Mark Rafalo i Rinko Kikuči, a u pozadini se vidi stepenište koje vodi do Brankovog mosta. Beogradske ulice u ovom slučaju tumače ulogu Sankt Peterburga. Ova avanturistička komedija dobila je solidne ocjene publike (na filmadžijskom sajtu IMDB 6,8, a na Rotten Tomatoes 6,6), a u sjećanju gledalaca ostala je kao simpatičan film za razbibrigu.


Pariski geto u "Distriktu 13: Ultimatum"  


Da novobeogradski blokovi mogu poslužiti i kao kulise za pariski geto iz bliske budućnosti pokazao je film "Distrikt 13: Ultimatum", snimljen 2009. godine po scenariju Lika Besona. Protagonisti tu izvode parkur vratolomije po krovovima i terasama novobeogradskih solitera. Ove scene snimljene su negde između Bloka 61 i Bloka 64, pa se u pozadini vide crveni soliteri sa obale Save.


Templari na Kalemegdanu


Svjetski producenti odabrali su Beograd za nastavak još jednog filma: "Templar: Krv za krv", iako nije zavrijedio visoke ocjene publike (na sajtu IMDB ocijenjen 4,3), Beograđanima je sigurno drago kada na platnu prepoznaju Kalemegdansku tvrđavu. Jednu od vodećih uloga u ovom filmu igra Mišel Ferli, široj publici poznata i kao Ketlin Stark iz "Igre prestola", ali i domaći glumac sa svjetskom karijerom Predrag Bjelac. Zanimljivo je i da su oboje imali role u ekranizaciji serijala "Hari Poter".


Brosnan na Bajloni pijaci


Pirsa Brosnana pamte kafedžije iz okoline Bajloni pijace, kada je prije nekoliko godina sjedio u njihovim lokalima u pauzama snimanja i učio tekst za film "Novembarski čovjek".
Oni koji nisu imali sreće da ga sretnu, mogu iznova i iznova da u tom filmu gledaju nekadašnjeg Džejmsa Bonda kako trči Bajlonijevom pijacom sa zanosnom Olgom Kirilenko, vozi se s njom gradskim prevozom, puca ispred garaže na Obilićevom vijencu ili u Bulevaru Nikole Tesle, šeta Kalemegdanskom tvrđavom, u podzemnom prolazu kod "Albanije"...


Ostatak filmova koji su snimljeni u Beogradu možete da pogledate na sajtu "Blica". Lokacije kao što su hotel Jugoslavija, Skupština i Kosančićev vijenac su dobro upotrebljeni.

 

(NOIZZ/BLIN MAGAZIN/ljk)

 

BLIN
KOMENTARI