Foto / Pogledajte ko je sve prisustvovao

Bajramski prijem reisa ef. Kavazovića: Naše zajedništvo je poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu

Hronika 01.09.17, 19:24h

Bajramski prijem reisa ef. Kavazovića: Naše zajedništvo je poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu
Kavazović se zahvalio svim zvanicama na dolasku, te svim muslimanima uputio čestitke povodom Kurban-bajrama, uz riječi ''Bajram šerif mubarek olsun''

 

Ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naša domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam zato što u njoj žive muslimani, poručio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović, na tradicionalnom svečanom prijemu povodom Kurban-bajrama.

 

Svečani bajramski prijem povodom Kurban-bajrama upriličen je u haremu Careve džamije u Sarajevu, a domaćin ove svečanosti bio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

 

Kavazović se u svom govoru osvrnuo na petu islamsku dužnost hadž, te poručio kako bijela jednostavna odjeća koju hadžije nose, podsjeća da i “kada smo sakriveni ispod skupih odijela, ipak smo samo ljudi, stvoreni od jednog čovjeka i jedne žene.”

 

 “Hadž je jedinstvo u različitosti. Poruka je to koja, nažalost, sve češće biva zaglušena onim drugačijim koje siju strah od drugoga i koje slave ksenofobičnost kao vrlinu. Nas takve poruke i u ovim danima radosti zabrinjavaju. Ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naša domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam zato što u njoj žive muslimani”, rekao je Kavazović, te nastavio:

 

“Zato je naše jedinstvo u različitosti, i u ovim trenucima radosti najbolji odgovor onima koji bi da manipulišu strahom i da nas udaljavaju jedne od drugih. Naše zajedništvo je poruka svim moćnicima da sve nepravde prođu, da se moćne imperije i carstva smjenjuju, a da će jedino, mada se to nama danas ne čini tako, nadvladati istinske vrijednosti i istinske poruke mira i zajedništva”.

 

Kavazović se zahvalio svim zvanicama na dolasku, te svim muslimanima uputio čestitke povodom Kurban-bajrama, uz riječi “Bajram šerif mubarek olsun”.

 

Prijemu su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsjedajvajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, nadbiskup Franjo Komarica, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, brojni ambasadori, načelnici općina te brojni drugi zvaničnici i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI