FOTO/ PREMALA DA PRIMI SVE VJERNIKE

'Zatrpana' džamija u Zagrebu, nisu mogli svi stati: Na Kurban-bajram namazu preko 2.500 muškaraca

Hronika 01.09.17, 09:01h

'Zatrpana' džamija u Zagrebu, nisu mogli svi stati: Na Kurban-bajram namazu preko 2.500 muškaraca
Procjenjuje se da se okupilo preko 2.500 muškaraca, koji su nakon obreda kupili crvene ruže za svoje supruge, majke i sestre

 

 

U prepunoj zagrebačkoj džamiji na Kurban-bajram namazu muslimani iz Zagreba i okolice obilježili su još jedan veliki islamski praznik prinošenja žrtve.


Glavna dvorana zagrebačke džamije i ove je godine bila premala za primiti sve vjernike koji su došli na Kurban-bajram namaz, tako da se klanjalo i u pomoćnim prostorijama Islamskog centra. Procjenjuje se da se okupilo preko 2.500 muškaraca, koji su nakon obreda kupili crvene ruže za svoje supruge, majke i sestre.


Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović ove je godine otputovao na hadž u Mekku, tako da je hutbu govorio hafiz Aziz ef. Alili.


On je poručio kako je Allah „traženjem da se žrtvuje kurban istovremeno zatražio da mu se ne približavamo prolijevanjem ljudske krvi“.


Istaknuo je kako su danas teška vremena za muslimanski ummet, te pozvao na suosjećanje sa muslimanima Iraka, Sirije, Palestine, Afganistana te posebno Mijanmara, čije patnje ne dobivaju dovoljno medijske pažnje.


Upozorio je na sve veće sukobe unutar islamskog svijeta te na ponovno oživljeni sukob između šiita i sunita.


„Neki od onih koji se navodno bore za slobodu muslimanskih naroda i uspostavu islamskih vrijednosti čine više nereda i brutalniji su i okrutniji prema onima u čije ime nastupaju nego ijedan od tih režima“, istaknuo je Alili.


Već tradicionalno, nakon namaza, vjernicima je Kurban-bajram na izlazu iz džamije došao čestitati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

(Anadolija/ad)

BLIN
KOMENTARI