navika koja vas uništava

Popili ste jutros kafu čim ste otvorili oči? Evo zašto ste napravili VELIKU grešku

Lifestyle 30.08.17, 09:34h

Popili ste jutros kafu čim ste otvorili oči? Evo zašto ste napravili VELIKU grešku
Posebno teško će se razgrađivati proteini, što dalje vodi u nove probleme, jer nerazrađeni proteini u tijelu izazivaju nadutost, iritaciju i upalu crijeva

 

Šoljica jutarnje kafe prije nego što ste u organizam unijeli bilo šta je pravi šok za tijelo, i to ne pozitivan. Čista crna kafa na prazan želudac stimuliše izlučivanje hlorovodične kiseline u sistem za varenje, a to će vrlo brzo osjetiti osobe koje su sklone gastritisu.

 

Ako mislite da ste sigurni jer nemate probleme sa organima za varenje, varate se jer se hlorovodična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ukoliko niste doručkovali, imat ćete probavne smetnje tokom drugih obroka. Posebno teško će se razgrađivati proteini, što dalje vodi u nove probleme, jer nerazrađeni proteini u tijelu izazivaju nadutost, iritaciju i upalu crijeva.

 

Dalje, kafa sama po sebi djeluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava je još snažnija ako se kafa pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u tijelu i anksioznost su česti pratioci jutarnje kafe prije doručka, prenosi Blic.

 

I to nije sve! Kofein umanjuje proizvodnju seratonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Kada popijemo kafu na prazan želudac, raspoloženje će nam se naglo podići, ali ćemo ubrzo postati nervozni i neraspoloženi. A ako unosimo previše kafe u toku dana, lučenje seratonina postaje uslovljeno vanjskim faktorima, a ne ostaje rezultat rada tijela, kao što bi trebalo.

 

Dakle, prvu jutarnju kafu treba popiti najranije sat vremena poslije buđenja, i to nakon što ste pojeli nešto, makar parčence hljeba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

***************************************************************************

 

Gledajte bonus video na DEPO TV - fragmenti iz serijala "TRIP: Ta sjajna putovanja"

 

 

BLIN
KOMENTARI