Advokat Senad Pećanin

Izetbegović naredila da se popišu i čarape Gavrankapetanovića, a on uprkos ponudama sa strane ostaje na KCUS-u

Hronika 29.08.17, 08:59h

Izetbegović naredila da se popišu i čarape Gavrankapetanovića, a on uprkos ponudama sa strane ostaje na KCUS-u
Kazao je da Ismet Gavrankapetanović nije imao nikakvu kliniku, kako se to htjelo predstaviti, nego ordinaciju gdje je radio dva ili tri puta sedmično

 

Sebija Izetbegović je zavela atmosferu straha, očaja i beznađa, riječi su kojima je stanje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu opisao advokat Senad Pećanin.

 

Senad Pećanin u žiži je javnosti kao advokat prod. dr Ismeta Gavrankapetanovića koji je smijenjen sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju.

 

U gostovanju na N1, Pećanin je kazao da njegov klijent nije nikada bio zainteresovan za fotelju, i to je govorio prije nego su ga smijenili sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

 

"Praksa je da se Kolegij konsultuje o svim pitanjima, ali i na izbor čelnika. U tom kontekstu očekivali smo da ih menadžment konsultuje, ko bi trebao i ko bi najbolje vodio kliniku. Menadžment predvođen Sebijom Izetbegović je odlučio da bez obrazloženja i konsultacija smijeni Ismeta Gavrankapetanovića na ponižvajući način. To je bio nečastan otpust. To su učinili kroz mnogo detalja", kazao je Pećanin.

 

Ispričao je Pećanin detalje kod primopredaje klinike, i popisa inventara, pravljenja zapisnika i ostale detalje koji su već od ranije poznati javnosti.

 

"Napravljen je zapisnik gdje je utvđeno da je sve tu. Pravnica je to potpisala, a ostali članovi su povukli potpise, nisu smjeli potpisati zbog konsultacije. Onda su došli sa direktivom da moraju potpisati sve predmete koji se nalaze u kabinetu, privatne stvari Gavrankapetanovića. Popisuju čarape koje oblači prije ulaska u salu, njegove intimne stvari. Optužuje se kao neko ko je nedostojan da vodi kliniku".

 

Sa UKCS u međuvremenu poručuju da je sve u redu i da nema razloga za uzbunu.

 

"15 od 18 ljekara je potpisala pismo odnosa prema njima i klinici. 15 ljekara se žalilo na neprimjeren pristup i mobing, tako je bilo i na ostalim klinikama. Novo je da su ljekari ortopedske klinike digli glas protiv odnosa. Očito je da Sebija Izetbegović pokušava zavesti čvrstorukašku vladavinu na UKCS gdje će posljedica biti odlazak najvažnijih ljekara. Više od 40 vrsnih ljekara pod pritiskom Izetbegović su napustili UKCS, neki i BiH. Ovo je ključni momenat".

 

On je apelovao na nadležne da učine nešto po tom pitanju, a kompletnu situaciju je Pećanin opisao kao "teror".

 

"Ovo je trenutak u kojem me strah, da ukoliko uspije u nakani progona Gavrankapetanovića da bi to bilo gašenje svjetla. Nivo korupcije je najveći u Evropi, najzaostaliji smo u Evropi, za budućnost treba brinuti", istakao je Pećanin.

 

UKCS ne komunicira sa svim medijima u Kantonu Sarajevo, a Pećanin to komentariše kao sindrom sirove političke moći. "Ne žele dijalog", ocjenjuje.

 

Šta je cilj Sebije Izetbegović?


"Njena moć i vlast na UKCS. To što UKCS propada, što se ne primaju specijalizanti, što se kolege Gavrankapetanovića zgražavaju na to što se događa - to nju ne zanima. Ona želi potpunu vlast. Da tužilaštvo radi svoj posao, ima puno indicija o ozbiljnim koruptivnim djelovanjima dok je bila u Općoj bolnici. Sjetimo se slučaja sa ordinacijom Talirević. Ona koristi poslovne interese i ljude koji se boje. Aktuelni šef klinike je ucijenjen, doktor Omerović. Predsjednik Upravnog odbobra UKCS, također. Sebija Izetbegović raspolaže mehanizmima moći koji obuhvataju sferu zdravstva. Ima na raspolaganju instrumentarij za uspostavljanje moći koja za rezultat ima bijeg najvažnijih ljekara", kazao je.

 

Boji li se Pećanin tužbe zbog svojih navoda?

 

"Ja se radujem, bio bih sretan. UKCS će izgubiti, platit će građani troškove - a ne Sebija Izetbegović", ocijenio je.

 

Odlazak 40 ljekara sa UKCS nije normalna stvar, a hvaljenje postignutim uštedama je apsurdno. Ocjenjuje da su određene odluke u UKCS samovolja, pacijenti se šalju u Tuzlu ili Banjaluku, a oni koji moraju biti operisani - prvo moraju uplatiti 1.200 KM za potrošni materijal.

 

"Radi se o jednom potpuno neodgovornom odnosu prema cilju, samo preko leđa koje te uštede pogađaju", naveo je.

 

Primjer Gavrankapetanovića i odnosa prema njemu opisuje kao simbol.

 

"Kao poruka svim kolegama koje ga cijene. On je odabran kao poruka, ako njemu ovo mogu raditi - šta tek onda mogu raditi drugima. To čini ovu stvar posebnom".

 

Kazao je da Ismet Gavrankapetanović nije imao nikakvu kliniku, kako se to htjelo predstaviti, nego ordinaciju gdje je radio dva ili tri puta sedmično. "Nakon radnog vremena, i radio je samo preglede u skladu sa dozvolama. Plaćao je porez, a najveći broj pacijenata nije bio iz Sarajeva, nego iz drugih gradova, Srbije i Hrvatske. On ih je pregledao i upućivao na UKCS, nije ih operisao", ispričao je Pećanin.

 

Osvrnuo se i na period kada je na čelu UKCS bio Faris Gavrankapetanović, a jedan period u menadžerskom timu nije bio Ismet Gavrankapetanović - nego Sebija Izetbegović. "Primala je menadžersku plaću koja je bila četiri puta veća", kazao je.

 

"To je zanimljiv detalj o kojem javnost malo zna. Bit će teže ako se Sebiji Izetbegović ne stane na put", ocijenio je, kazavši kako će Ismet Gavrankapetanović ostatii na UKCS, uprkos ponudama koje dolaze sa strane.

 

Tvrdi da ne želi nikakvu funkciju, nego samo da radi i doprinosi koliko god može.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI