zdravlje prije svega

Prepoznajte ih prije nego što bude prekasno: Deset simptoma srčanog udara

Lifestyle 28.08.17, 18:52h

Prepoznajte ih prije nego što bude prekasno: Deset simptoma srčanog udara
Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 miliona osoba

 

Ponekad simptomi srčanih problema mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao što je "pokvareni želudac", umor ili bol u mišićima. Naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što je prekasno!

 

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti u svijetu od kojih godišnje umire 17,3 miliona osoba. Procjenjuje se kako će ova brojka rasti svake godine te da će do 2030. godine 23 miliona ljudi umirati od bolesti srca i krvnih žila. 

 

Prema Svjetskoj kardiološkoj federaciji, kako prenosi Ordinacija.hr najmanje 80 posto prijevremenih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila može se izbjeći ako se osnovni rizični čimbenici, kao što su pušenje, loše prehrambene navike i fizička neaktivnost, stave "pod kontrolu".

 

Prosječno srce kuca 72 puta u minuti, 100.000 puta dnevno, 3.600.000 puta godišnje te 2,5 milijardi puta tokom života. Pazite na njega!

 

Ponekad simptomi srčanih problema, od kojih je među najčešćima infarkt miokarda (kako se obično naziva srčani udar), mogu biti složeni: nije ih lako prepoznati, a spremni smo pripisati ih nečem drugom, kao što je "pokvareni želudac", umor ili bol u mišićima. Naučite prepoznati simptome koji upućuju na probleme sa srcem prije nego što je prekasno! U nastavku donosimo pregled deset najčešćih simptoma srčanog udara.

 

1. Tjeskoba

Srčani udar može uzrokovati intenzivnu tjeskobu ili strah od smrti. Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su kako su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, kao da očekuju neku strašnu nevolju.

 

2. Neugoda u prsima

Bol ili nelagoda u prsima čest je i klasični simptom srčanog udara. Bol je obično locirana u središtu prsne kosti ili malo ulijevo i može imati oblik pritiska. Pacijenti osjećaju kao da im je "slon sjeo na prsa", objašnjava dr. Jean McSweeney začetnica istraživanja simptoma srčanih bolesti kod žena. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – ponekad može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

 

Otprilike 25 do 50 posto žena se ne podudara s "muškom" dijagnozom velikih začepljenih žila. Njihov je problem smanjeni protok krvi u sitnim žilama srca. Jednako tako, muškarci i žene boluju od različitih simptoma srčanih bolesti.

 

"Žene rjeđe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Rjeđe simptom opisuju kao bol – kažu da osjećaju pritisak", tvrdi doktor Noel Bairey Merz.

 

3. Kašalj

Neprestano kašljanje može biti simptom zatajenja srca, rezultat nakupine tekućine u plućima. Ponekad je moguć i krvavi kašalj.

 

4. Umor

Posebno kod žena, neobičan umor se može primijetiti za vrijeme srčanog udara, jednako kao i nekoliko dana prije samog udara. Konstantni umor nemojte uvijek pripisati proljetnom umoru ili vremenu, kontaktirajte liječnika za pregled.

 

5. Mučnina i gubitak apetita

Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Abdominalno oticanje povezano s ovim srčanim problemom može utjecati i na apetit.

 

6. Bol u drugim dijelovima tijela

 

U većini slučajeva, bol počinje u prsima i širi se na ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust i trbuh. Međutim, moguć je izostanak boli u prsima, a da se ona javi u drugim dijelovima tijela. Jednako tako, ovisno o dijelu srca koje je pogođeno srčanim udarom, pacijent može osjetiti bol u lijevoj ili desnoj ruci. Ne postoji pravilo.

 

7. Brzi i nepravilan puls

Liječnici tvrde kako povremeno preskakanje otkucaja srca ne mora biti zabrinjavajuće, ali ubrzani ili nepravilni puls, pogotovo ako je popraćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti i gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije. Ako se aritmija ne tretira, može dovesti do moždanog udara ili iznenadne smrti!

 

8. Znojenje

Ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje, kao što je gledanje televizije ili čitanje novina, moguće je da je nastupio srčani udar.

 

9. Oticanje

Srčani udar može uzrokovati nakupljanje tekućine u tijelu, što uzrokuje oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha. Obratite pozornost na naglo debljanje i gubitak apetita.

 

10. Slabost

Neke osobe mogu osjećati jaku i neobjašnjivu slabost nekoliko dana prije samog srčanog udara, jednako kao i za vrijeme samog infarkta. Ako osjećate veliki napor kod jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje, kontaktirajte liječnika.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI