FOTO&VIDEO/ Velika pomoć u borbi protiv požara

Trebinjski vatrogasci dobili novu opremu i vozila

Hronika 27.08.17, 18:17h

Trebinjski vatrogasci dobili novu opremu i vozila
Danas je izvršena i primopredaja dva terenska motorna vozila - donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić razgovarao je danas u Trebinju s predstavnicima uprava civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH te 11 općina i vatrogasnih jedinica o problemima i izazovima u gašenju požara.

 

Istaknuto je da koordinacija i razmjena informacija treba biti na boljem nivou, što je od izuzetne važnosti za efikasno djelovanje i gašenje požara kojima su ove godine ugrožene sve općine u Hercegovini.

 

Također, konstatirano je da je neophodno koristiti sve raspoložive kapacitete, odnosno pomoć vatrogasaca iz općina koje nisu pogođene požarima.

 

Mektić je zatražio i da vatrogasci i civilne zaštite iskažu potrebu za nabavku opreme koja je potrebna vatrogascima i civilnoj zaštiti, koju bi Ministarstvo osiguralo putem projekata i međunarodnih partnera.

 

Jedan od takvih projekata finaliziran je danas, podjelom opreme za vatrogasne jedinice Mostaru, Trebinju, Čajniču, Foči, Gacku, Bileći, Konjicu, Jablanici, Stocu i Neumu. Svaka jedinica je dobila po 18 kompleta uniformi, zaštitnih kaciga, zaštitnih rukavica, metlarica i naprtnjača za gašenje požara.

 

Radi se o IPA programu prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su realizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i INZA Sarajevo, a partneri iz Crne Gore su bili Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore - Direktorat za vanredne situacije i FORS Crne Gore – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore.

 

Ukupna vrijednost tog projekata Evropske unije za BiH, koji je uključivao i obuke vatrogasaca, je bio oko 200.000 eura.

 

donacija-vatrogasci-trebinje

 

Također, danas je izvršena i primopredaja dva terenska motorna vozila - donacije Ministarstva sigurnosti BiH općinama Stolac i Istočni Mostar za potrebe civilne zaštite, koje su preuzeli načelnik Istočnog Mostara Božo Sjeran i komandir DVD Stolac Slađan Marić.

 

Mektić je najavio da Ministarstvo provodi EU projekat kroz koji će entitetske civilne zaštite dobiti opremu za zaštitu i spašavanje vrijednu milion KM.

 

Prisutnim su se također obratili direktor INZA-e Edin Garaplija, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, glavni inspektor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Željko Janković te Tamara Todorović iz FORS-a, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI