POTEZ SEDMICE/NOVA RADNA MJESTA U BIH

Njemačka vlada i EU u akciji pomoći domaćoj privredi

Biznis Klub 26.08.17, 11:22h

Njemačka vlada i EU u akciji pomoći domaćoj privredi
Dok vladajuća koalicija troše svoje vrijeme na međusobne sukobe, dotle prijateljske zemlje i EU pomažu domaću privredu. Takav je projekat koji sufinansira EU (9 miliona EUR) i Vlada Republike Njemačke (4 miliona EUR) u cilju stvaranja više od 450 radnih mjesta, uključenju 200 malih farmera u lance vrijednosti i uvođenje 20 inovacija na nivou kompanija

 

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za grant i inovacije EU ProLocal programa dr. Gligor Stojkov su u utorak, 22. augusta 2017.godine, posjetili tri mala i srednja preduzeća (MSP) u Zenici, Žepču i Gračanici, koji su korisnici grant sredstava dodijeljenih u okviru EU ProLocal programa. Ovaj program su pokrenuli Evropska unija i Vlada Republike Njemačke u okviru podrške održivom ekonomskom razvoju u BiH.  


„Danas smo vidjeli konkretne rezultate finansijske pomoći koju EU u saradnji sa njemačkom Vladom pruža malim i srednjim preduzećima u cilju očuvanja i jačanja konkurentnosti. Kontinuirani fokus na unapređenje poslovanja, diverzifikaciju asortimana, rast obima proizvodnje i prodaje, orijentiranost ka izvozu i, najvažnije, očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta, u fokusu je podrške koju EU pruža održivom ekonomskom razvoju,” istaknuo je Asin. 


Posjet je organizovan preduzeću Fantasy Unikat iz Zenice, koje je specijalizirano za izradu namještaja, Vin Metal iz Žepča koje se bavi obradom metala i Tursunprom iz Gračanice koje se bavi preradom drveta. Ova preduzeća su grant sredstva iskoristila za modernizaciju opreme koja im omogućava povećanje proizvodnje, širenje mreže klijenata i zapošljavanje novih ljudi. To im je, u konačnici, pomoglo da zauzmu i osiguraju mjesto na kompetitivnom BiH i međunarodnom tržištu. 


„Zajedničko preduzećima koja smo danas posjetili je jasna vizija daljnjeg rasta i jačanja konkurentnosti, kao i odlučnost u prevladavanju birokratskih prepreka na putu razvoja poslovanja i stvaranje novih radnih mjesta,” zaključio je Stojkov.


EU ProLocal program dio je šireg Programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje. Implementira ga GIZ, a sufinansira EU (9 miliona EUR) i Vlada Republike Njemačke (4 miliona EUR) u cilju podrške stvaranju više od 450 radnih mjesta, uključenju 200 malih farmera u lance vrijednosti i uvođenje 20 inovacija na nivou kompanija. 

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI