Poruka ministru Kurzu

Gratz: Ne treba nam ubrzanje procesa eurointegracija na temelju islamofobije

Front 23.08.17, 11:19h

Gratz: Ne treba nam ubrzanje procesa eurointegracija na temelju islamofobije
To se ne smije pretvoriti u islamofobiju gdje se iznose radikalni primjeri da bi se Sarajevo i BiH prikazali kao potencijalno 'džihadsko gnijezdo', te je takav pristup za bh. građane neprihvatljiv

 

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz zahvalio je danas ministru vanjskih poslova Republike Austrije Sebastianu Kurzu na zagovaranju bržeg procesa eurointegracija na zapadnom Balkanu, ali je naglasio da se argumentiranje tog zahtjeva ne smije pretvoriti u islamofobiju.

 

On je na taj način komentirao izjavu austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza koji je kazao da se u Bosni i Hercegovini "plaća ženama da pokrivene izlaze u grad".

 

- To se ne smije pretvoriti u islamofobiju gdje se iznose radikalni primjeri da bi se Sarajevo i BiH prikazali kao potencijalno 'džihadsko gnijezdo', te je takav pristup za bh. građane neprihvatljiv. Ne treba nama ubrzanje procesa eurointegracija, ako će se temeljiti na islamofobiji - stav je poslanika Gratza.

 

U saopćenju Naše stranke, pozvao je evropske zemlje da se zaštite od nadolazećeg talasa ekstremne desnice te da se manje bave neprovjerenim glasinama i muslimanima Bosne i Hercegovine, koji sada nakon svih stradanja, trebaju strahovati od toga da ih se ne prokaže kao nosioce radikalizma u Evropi.

 

- Samo dijalog i poštovanje može učiniti BiH ravnopravnim partnerom i članicom Evropske unije - zaključio je Gratz.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI