OD 23. DO 26. AVGUSTA

Na Mediteran film Festivalu 45 filmova: 12 dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor Grand Prix

Kultura 22.08.17, 14:59h

Na Mediteran film Festivalu 45 filmova: 12 dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor Grand Prix
U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ''Best Short''

 


 

Festival već zadnjih pet, šest godina drži razinu koja je i u programskom i produkcijskom smislu zavidna i po svim parametrima smo drugi festival u BiH-  rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić otvorivši prvu press-konferenciju ovogodišnjeg Festivala koji se održava od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu.

 

Topić je podsjetio kako ove godine filmovi dolaze s velikih festivala poput Berlina, Cannesa, Venecije, Amsterdama, Rotterdama..., a Festival će prikazati 45 filmova.

 

U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''.

 

Topić je naglasio također kako je filmska radionica jedna od najkvalitetnijih takvih radionica u BiH.

 

''Možda mi nećete vjerovati ako kažem da proračun radionice premašuje proračun natjecateljskog dijela. Gosti su nam američki predavači koji su radili s 30-tak djece iz Hercegovine na dva kratka filma koji će biti prikazani na otvaranju festivala'', rekao je.

 

On je dodao kako su filmovi koji su snimljeni tijekom ranijih radionica MFF-a pobrali prestižne nagrade.

 

''Radionica ima smisla, pronosi ime i festivala i Širokog Brijega po svijetu pa imamo i mlade ljude koji se odlučuju studirati filmske  umjetnosti'', zaključio je Topić.

 

Producent MFF-a Robert Bubalo  je napomenuo kako je najveća televizijska kuća na svijetu HBO prepoznala festival dok neki drugi nisu.

 

- I to je ljepota i tuga ove produkcije. Dok nas u svijetu prepoznaju, kod nas to baš i ne čine oni koji bi trebali. Ovo je divan osjećaj, ali postoje problemi na koje mi ne možemo utjecati - rekao je Bubalo, dodavši kako uvijek vlada blaga nesigurnost.

 

Bubalo je govorio i o dokumentarcu ''23 grama'', koji će u sklopu predstavljanja domaćih autora imati svjetsku premijeru.

 

- To je priča o teško bolesnom dječaku koji ima problema s prehranom i snimali smo taj proces. Ima i zabavnih i teških trenutaka. Mislim da ima kapacitet da ide na svjetske festivale -  rekao je Bubalo i naglasio kako je ovo posljednji film kamermana Vedrana Šamanovića koji je preminuo u vrijeme dok se snimao film.

 

Kyle Joseph Petty, član žirija, rekao je kako mu se iznimno sviđa da je riječ o filmovima koji su jako dobro snimljeni i da svaki od njih nudi nešto novo i svaki od njih uči nas nečemu novom.

 

Voditeljica radionice Lucy Eaglosn predstavila je rad radionice rekavši kako cijela priča oko radionice raste. Otkrila je kako ove godine jedan film govori o potrazi za džudžanom kojeg akteri filma prizivaju i traže gangom. Predstavljen je i plakat filma ''Džudžan i ganga'', koji će i otvoriti Festival.

 

Tyler Guderson, jedan od predavača, rekao je kako će svi sigurno biti ponosni na ono što su djeca radila.

 

-Nije to samo komedija, ni samo drama, nego jedna stvarna životna priča - rekao je Gunderson, dodavši kako će se gledatelji i smijati i plakati gledajući ovaj film.

 

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT ERONET-a,  tvrtke koja je i ove godine sponzor i partner Festivala u Širokom Brijegu, je izrazila ponos što je jedna mala ideja skupine entuzijasta prerasla u veliki projekt.

 

-Sudjelovati na MFF-u postala je stvar prestiža u filmskim stvarateljskim krugovima- dodala je ona.

 

Mediteran Film Festival su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

(Fena/ad)
 

BLIN
KOMENTARI