Tri puta prevarila smrt

Djevojka u tri mjeseca preživjela tri teroristička napada: 'Ne bojim se, i dalje ću putovati'

Hronika 18.08.17, 21:13h

Djevojka u tri mjeseca preživjela tri teroristička napada: 'Ne bojim se, i dalje ću putovati'
Preživjela je treći napad u zadnja tri mjeseca otkako je krenula na putovanje Evropom, ali to je neće zaustaviti u namjeri da vidi svijet

 

Mlada Australijanka Julia Monaco je treći put ove godine prevarila smrt, piše "Daily Mail".

 

Julia (26), koja živi u Melburnu, bila je u jednom trgovačkom centru s prijateljem kada se u četvrtak poslijepodne kombi zaletio među pješake dok su prelazili ulicu u poznatoj četvrti La Ramba, u centru Barcelone.

 

"U sekundi se sve promijenilo. Ljudi su počeli trčati i paničariti. Plakali su i vrištali od straha. Dio njih se vratio u prodavnice, kako bi se zaštitili", ispričala je.

 

"Svi su legli na pod, licem prema podu i čekali da opasnost prođe. Nismo smjeli da se približimo izlogu. Sigurna sam da će mi mama reći: 'Vrati se kući', ali ne bojim se da nastavim dalje svoje putovanje", dodala je ona.

 

U napadu je poginulo 14 ljudi, a skoro 100 ih je povrijeđeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. To je treći napad u zadnja tri mjeseca otkako je Julia krenula na putovanje Evropom, ali to je neće zaustaviti u namjeri da vidi svijet, rekla je za "3aw.com.au".

 

"Ne osjećam da se trebam vratiti kući. Želim da ostanem ovdje gdje jesam, ne želim da dozvolim da oni - ko god bili - pobijede. Vidjeću sve šta sam došla da vidim", kazala je djevojka.

 

U junu, Julia je bila s prijateljima londonskom metrou kada su se napadači velikom brzinom kombijem zaletjeli u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetioce obližnjih barova usmrtivši sedam osoba i povrijedivši najmanje 48.

 

Nekoliko dana kasnije, Julia je bila u slavnoj katedrali Notre Damme, kada je policija pucala u muškarca koji je čekićem nasrnuo na jednog od njih.

 

Australijanac Adam James i njegova supruga, koja je zadobila lakše povrede dok je bježala s mjesta napada u četvrtak u Barceloni, preživjeli su lani teroristički napad u Istanbulu u kojem je raznesen policijski autobus.

 

"Opet se dogodilo. Napadi su postali naša stvarnost", rekla je ona.

 

Michael Christo iz Melburna bio je udaljen samo 300 metara od mjesta napada u centru Barcelone. Prošle godine u junu bio je nedaleko London Bridgea gdje je dvoje Australijanaca poginulo u terorističkom napadu.

 

"Mislim da me napadi prate gdje god krenuo. S jedne strane očekuješ da bi se takvo nešto moglo dogoditi, ali istovremeno ne želiš da dozvoliš da te to omete u planovima", rekao je on.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

BLIN
KOMENTARI