Pokrenut proces javnih konsultacija

Pokret 'Odgovor' predstavio prijedlog Platforme zajedničkog djelovanja u RS-u

Front 17.08.17, 19:06h

Pokret 'Odgovor' predstavio prijedlog Platforme zajedničkog djelovanja u RS-u
Duraković je pozvao građane BiH u zemlji i svijetu da podrže ovu Platformu kao okvir zajedničkog djelovanja u RS-u, smatrajući da je ovo interes svih naroda i građana koji žive u BiH i ostaju opredijeljeni za njenu zajedničku budućnost

 

Pokret "Odgovor" je, u očekivanju sastanka političkih stranaka 28. septembra u Srebrenici, pokrenuo proces javnih konsultacija u vezi s tekstom Platforme zajedničkog političkog i građanskog djelovanja na području Republike Srpske (RS), koji postavlja ključne smjernice djelovanja u periodu nakon izbora 2018. godine.

 

Riječ je o dokumentu na kojem su, kako su istakli iz "Odgovora", radili šest mjeseci i koji je ključna tačka za sve buduće pregovore o zajedničkim listama i odnosu probosanskih političkih stranaka prema Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Savezu za promjene.

 

Dokument sadrži ključne prijedloge u vezi proaktivnog povezivanja povratničkih zajednica, konkretne korake ka osiguranju ravnopravnosti etničkih, vjerskih i jezičkih skupina u RS-u te nove mehanizme koji će osigurati veću uključenost nevećinskih grupa u procese donošenja odluka.

 

Uobličeni su i konkretni zahtjevi u vezi sa zapošljavanjem i učešćem u raspodjeli javnih prihoda. Također, predočeni su posebni zahtjevi vezani za obrazovanje.

 

- Insistirat ćemo na imenovanju stručne i nestranačke ličnosti na poziciju ministra prosvjete i kulture RS-a, koja će provesti proces reforme obrazovanja i pokrenuti mjere reintegracije povratničkih zajednica u sistem obrazovanja - kazao je osnivač i lider pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković.

 

Istakao je da su poseban segment aktivnosti suočavanja s prošlošću.

 

- Insistiramo na osiguranju finansijske potpore, javne podrške i prisustva izabranih i imenovanih predstavnika entiteta RS i jedinica lokalne samouprave na komemoracijama, sahranama, dženazama i obilježavanjima godišnjica ratnih zločina koji su se dogodili na području entiteta RS od 1991. do 1996. godine - naglasio je.

 

Poručio je da pokret "Odgovor" ostaje posvećen zajedničkoj budućnosti građana BiH, ravnopravnosti Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih te osiguranju reformi koje će omogućiti našoj zemlji da postane članica NATO-a i Evropske unije do 2026. godine.

 

Duraković je pozvao građane BiH u zemlji i svijetu da podrže ovu Platformu kao okvir zajedničkog djelovanja u RS-u, smatrajući da je ovo interes svih naroda i građana koji žive u BiH i ostaju opredijeljeni za njenu zajedničku budućnost.

 

Također, pozivao je i sve zainteresirane organizacije, udruženja, akademsku zajednicu i građane da predlože svoje dopune spomenutog dokumenta kao ključnog za artikulaciju njihovih stavova i djelovanja u narednim godinama.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI