Udruženje filmskih radnika BiH

Film 'Muškarci ne plaču' bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Kultura 17.08.17, 13:22h

Film 'Muškarci ne plaču' bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar
Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label

 

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo i Fondacije za kinematografiju organiziralo je izbor ovogodišnjeg bh. kandidata za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Komisija je glasanjem odabrala kandidata a to je film 'Muškarci ne plaču' Alena Drljevića.

 

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u.

 

Film je svjetsku premijeru imao ove godine na Internacionalnom filmskom festival Karlovy Vary, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija i Europa Cinemas Label. Film je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Filma Festivalu van konkurencije, a bit će distribuiran u kinima u Bosni i Hercegovini u septembru ove godine.

 

U ovom filmskom ostvarenju igraju Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Đuričić i Izudin Bajrović, autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

 

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka akademija, bili su Ines Tanović, Danis Tanović, Mustafa Mustafić, Nedžad Begović, Tina Šmalcelj, Redžinald Šimek, Ratko Orozović, Nermin Hamzagić i Predrag Solomun.

 

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 15 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika, 2001. godine nominiran film 'Ničija zemlja' Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

 

Podsjećamo da mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali su producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2016. do 1. oktobra 2017. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju. 

 

Objavljeni i dobitnici nagrada Udruženja filmskih radnika BiH

 

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine i ove je godine dodijelilo nagrade najzaslužnijim filmskim radnicima, te nagradilo najbolje studentske filmove.

 

Komisija za dodjelu nagrade "Ivica Matić" za 2016. godinu odlučila je nagraditi  montažera Redžinalda Šimeku za izuzetno plodnu i uspješnu 2016. godinu u kojoj je radio kao montažer na filmu "Smrt u Sarajevu" u režiji Danisa Tanovića (Srebreni medvjed Berlinskog filmskog festivala), te na kratkometražnim filmovima "Sjećam se" u režiji Elme Tataragić (Specijalno priznanje kritike na Festivalu autorskog filma u Beogradu) i "Još jedan dan" u režiji Tine Šmalcelj.

 

Direktoru Mediteran Film Festivala Tomislavu Topiću pripala je nagrada za doprinos bh. filmu, kontinuiranom održavanju festivala koji na poseban način slavi dokumentarni film i obrazuje publiku za tu vrstu filma, s posebnim akcentom na obrazovanje mladih kroz filmske radionice u organizaciji Mediteran Film Festivala.

 

Akcionoj grupi UFRBiH za autorska prava u sastavu Pjer Žalica, Jovan Marjanović, Elma Tataragić i Amar Nović pripala je nagrada za doprinos bh. filmu i bh. filmskim autorima kroz mukotrpnu i tešku borbu za ostvarivanje autorskih prava na kojoj rade posljednje dvije godine.

 

Komisija je odučivala u sastavu: predsjednica Ines Tanović, te članovi Predrag Solomun i Melina Alagić.

 

Udruženje je dodijelilo i nagradu za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost bh. filmske industrije. Žiri u sastavu Aleksandra Mitrić-Štifanić (art direktorica i selektorica Internacionalnog filmskog festival Prvi kadar), Ivo Čolak (predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju) i Vedran Hrustanović (scenograf) dodijelio je tri nagrade - za najbolji bh. studentski film pripala je Katarini Živanović (Fakultet dramskih umjestnosti Bijeljina za film "Nadživjeti kornjaču").

 

Specijalna nagrada žirija pripala je filmu "Čistoća" Nevena Samardžića (Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu), dok je Specijalno priznanje žirija dobio film "Zimsko sunce" Pilar Palomero (Sarajevo Film Academy), saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI