VIDEO/ Tri požara u jednom danu

Dalmacija GORI: Kanaderi gase vatru kod Vodica, Šibenika i Šestanovca

Hronika 16.08.17, 19:54h

Dalmacija GORI: Kanaderi gase vatru kod Vodica, Šibenika i Šestanovca
Kuće zasad nisu u opasnosti, a na Mrdakovici ponovno gori makija, trava i nisko raslinje.

 

Na brdu Mrdakovica iznad Vodica u Hrvatskoj danas, nešto prije 13 sati, izbio je veliki požar. Vatrogascima na terenu u pomoć pristižu i zračne snage, a Indexov reporter s terena javlja kako iznad požarišta lete kanader i dva Air tractora.

 

Iz Županijskog centra 112 Indexu je u ranim poslijepodnevnim satima rečeno da je na terenu 35 vatrogasaca. Kuće zasad nisu u opasnosti, a na Mrdakovici ponovno gori makija, trava i nisko raslinje.

 

U 16.20 sati dim se i dalje uzdizao s požarišta te je bio vidljiv i s mora.

 

Podsjetimo, na istom brdu gorjelo je i noćas, a u tom požaru izgorjelo je 20-ak hektara trave i niskog raslinja.

 

Zračne snage upućene na novo požarišta kod Šestanovca

 

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), danas, u srijedu, 16. augusta 2017., u popodnevnim satima upućene su na najnovije požarište kod Šestanovca (Prpuša) u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u gašenju sudjeluju dva helikoptera Mi-8 MTV i jedan Airtractor AT-802, objavljeno je oko 17.10 sati.

 

I ovaj je požar uočio pilot Air tractora na protupožarnom izviđanju koji je odmah nastavio sa gašenjem požara, a dodatno su mu se priključila i dva helikoptera iz vojarne “Knez Trpimir” iz Divulja.

 

Požar Zaton - Benkovačka cesta kod Šibenika još je uvijek aktivan, a gase ga dva Canadaira i tri Air tractora.

 

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. juna), zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 213 požara (po 73 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 53 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

 

Zračne snage PP NOS OS RH u dosadašnjem su dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1800 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 52 000 tona vode te su do požarišta prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode.

 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI