reakcija iz rs-a

RUGIP: Manjkavosti u presudi Suda BiH o upisu vojne imovine u Han Pijesku

Hronika 16.08.17, 14:46h

RUGIP: Manjkavosti u presudi Suda BiH o upisu vojne imovine u Han Pijesku
Prema podacima kojima raspolažu, kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine i postupanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, upravni sporovi kod nadležnog okružnog suda pokrenuti su u tri slučaja - Han Pijesak, Doboj i Bileća

 

U Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske tvrde da nema uslova za provođenja presude Suda BiH o upisu vojne imovine u Han Pijesku.

 

- Postupajući u prvostepenom i drugostepenom upravnom postupku, u zakonu predviđenim rokovima, utvrđeno je da postoje određene manjkavosti u presudi Suda BiH, te da navedena presuda nije provodiva u evidencijama o nepokretnostima koje vodi Uprava, odnosno Područna jedinica Han Pijesak – saopćeno je iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS.

 

U Područnoj jedinici Han Pijesak, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove(RUGIP), primljen je zahtjev za knjiženje perspektivne vojne imovine i to na osnovu presude Suda BiH, ali je i taj zahtjev odbijen kao neosnovan. Također, odbijena je i uložena žalba, kao neosnovana. Zahtjev se odnosio na stacionarno–komunikaciono čvorište „Veliki Žep“, odnosno nepokretnosti ukupne površine 11.474 kvadratna metra. 

 

Prema podacima kojima raspolažu, kada je u pitanju knjiženje perspektivne vojne imovine i postupanje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, upravni sporovi kod nadležnog okružnog suda pokrenuti su u tri slučaja - Han Pijesak, Doboj i Bileća.

 

Od pokrenutih tužbi u upravnom sporu protiv drugostepenog organa jedan je okončan u Okružnom sudu u Doboju tako što je tužba odbijena i potvrđeno drugostepeno rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 

Po Odluci o veličini, stukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH i izmjenama i dopunama te odluke perspektivna vojna imovina nalazi se na teritoriji ukupno 17 općina i gradova RS-a. 

 

Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove ukupno je stiglo 11 zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine i to na području Mrkonjić Grada, Prijedora, Banje Luke, Prnjavora, Dervente, Doboja, Bijeljine, Ugljevika, Foče i Bileće. 

 

Zahtjevi se odnose na objekte: kasarna „Kozara“ Banja Luka; kasarna „Bilećki borci“ Bileća; kasarna „Žarko Zgonjanin“ Prijedor; kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ i „Treći maj“ Doboj; stacionarno-komunikaciono čvorište „Svinjar“ Prnjavor; kasarna „Kula“ Mrkonjić Grad; lokalni poligon obuke i strelišta „Lazarevica“ Ugljevik, kasarna „Zdravko Čelar“ Derventa; skladište naoružanja i vojne opreme „Rabić“ Derventa; skladište pogonskog goriva „Filipović“ Foča, kasarna „Vojvode Stepe Stepanovića“ Bijeljina. Riječ je o ukupnim površinama od oko 624 hektara. 

 

Od ukupno pristiglih zahtjeva, sedam je odbijeno u prvostepenom postupku kao neosnovani, navode iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne RS.

 

Na ukupno šest rješenja, kojima su zahtjevi odbijeni, uložene su žalbe koje su također odbijene kao neosnovane. Na jedno od rješenja kojim je zahtjev odbijen je uložena žalba koja se nalazi u razmatranju pred drugostepenim organom. Četiri zahtjeva su u radu pred prvostepenim organom u područnim jedinicama Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. 

 

Ustavni sud BiH donio je  Odluku kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a, koje je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI