Ruski velemajstor ponovo zaigrao

Gari Kasparov se vratio na veliku šahovsku scenu

Sport 15.08.17, 18:27h

Gari Kasparov se vratio na veliku šahovsku scenu
Nakon što je iz Rusije je protjeran 2013. godina nastanio se New Yorku

 

Nekadašnji svjetski prvak Gari Kasparov vratio se na veliku šahovsku scenu. 

 

Ruski velemajstor u ponedjeljak je u St. Louisu ponovo zaigrao na službenom turniru i remizirao protiv sunarodnika Sergeja Karjakina.

 

Na ovom brzopoteznom turniru Kasparov u borbi s mlađim i bolje uigranim protivnicima ne važi za favorita. Ukoliko osvoji dio od nagradnog fonda, koji iznosi 150.000 dolara, najavio je da će sredstva  namijeniti za razvoj šaha u Africi.

 

- Zadovoljan sam. Plan je bio da preživim prvi dan. Prilagoditi se moram, za mene je to skoro sasvim nova atmosfera. Za početak je bilo u redu, sutra ću igrati argesivnije -  najavio je Kasparov.

 

Najmlađi svjetski šahovski prvak u historiji, koji je taj uspjeh ostvario sa svega 22 godine, povukao se prije 12 godina i posvetio politci, nakon što je deceniju i po dominirao svjetskim šahom.

 

Nekadašnja šahovska superzvijezda, koja od 2014. godine ima hrvatsko državljanstvo, u Rusiji je s svojim djelovanjem u okviru stranke Druga Rusija postao ozbiljan igrač u politici, a 2008. godine bio je kandidat za ruskog  predsjednika. Tri godine kasnije bio je učesnik demonstracija protiv Putina, a 2012. bio je uhapšen zbog podrške feminističkoj grupi Pussy Riot.

 

Nakon što je iz Rusije je protjeran 2013. godina nastanio se New Yorku.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI