Otkriveni detalji slučaja

Poznat identitet ubice: Evo ko je počinio ubistvo prije 27 godina u Njemačkoj

Hronika 15.08.17, 17:01h

Poznat identitet ubice: Evo ko je počinio ubistvo prije 27 godina u Njemačkoj
Pomoću DNK tragova otkriveno da je on 1990. godine opljačkao i ubio homoseksualca

 

SIPA je policijskim organima SR Njemačke, kako smo već objavili, ustupila podatke o identitetu osobe koja je davne 1990. godine počinila ubistvo na području SR Njemačke. Nakon izvršenih provjera u SR Njemačkoj, potvrđeno je da se radi o Benanu Doriću, koji se 2014. objesio.

 

Naime, SIPA je preduzimajući mjere i radnje na dokumentiranju krivičnih djela koja se istražuju u okviru predmeta kodnog naziva Lutka, došla do određenih podataka te ih ustupila njemačkim kolegama. Navedeno krivično djelo počinjeno je 1990. godine na području SR Njemačke, a nakon provjera u Njemačkoj, potvrđen je identitet počinioca krivičnog djela i tako je to ubistvo rasvijetljeno.

 

Dorić je bio predmet rada SIPA u okviru predmeta Lutka, te se tako došlo do bitnih informacija u vezi s ubistvom 48-godišnjeg trgovca Eberharda K. iz Unterhachinga, predgrađa Münchena. Naime, došlo se do podataka ko je u junu 1990. godine u jednom stanu u predgrađu Münchena usmrtio 48-godišnjeg trgovca, tako što ga je zadavio električnim kablom i više puta ubo nožem, a potom opljačkao.

 

eberhard-k-i-benan-doric


Tijelo Eberharda K. pronađeno je 18. juna 1990, desetak dana nakon ubistva. Policiji je tada bilo poznato samo da je Eberhard K. koristio homoseksualne kontakte poslije razvoda. Bio je osumnjičen njegov tadašnji partner, ali ispostavilo se da je imao alibi, te je policija došla u ćorsokak s istragom. Razvojem metoda izdvajanja i analize DNK profila iz bioloških tragova omogućeno je uspješno otkrivanje zločina. Tako je 2006. godine otkriven DNK profil ubice Eberharda K, ali u datotekama njemačke policije nije bilo profila koji bi odgovarao ubici.


Potom je njemačka policija izdvojeni DNK profil ubice 48-godišnjeg trgovca iz Unterhachinga, kao i otiske prstiju, stavila u evropsku bazu podataka, te su pripadnici SIPA uočili da se taj DNK profil i otisci prstiju poklapaju sa Dorićevim. Odmah su obavijestili kolege u Njemačkoj da je Eberharda K. iz Unterhachinga ubio Dorić, koji je u to vrijeme imao 21 godinu.


Podsjetimo, Dorić se u martu 2014. prvo pokušao ubiti eksplozijom gasa u svojoj kući, ali su tada povrijeđene njegova supruga i majka, a potom se poslije objesio u bašti.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI