Srbijanski ministar vanjskih poslova

Dačić objasnio kako zamišlja srpsko-albansko razgraničenje na Kosovu

Front 14.08.17, 18:50h

Dačić objasnio kako zamišlja srpsko-albansko razgraničenje na Kosovu
Srbija bi trebala tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja, napisao je Dačić u članku za list Večernje novosti

 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić predložio je u ponedjeljak razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu, kao izlaz iz tog "višestoljetnog problema".

 

Srbija bi trebala tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja, napisao je Dačić u članku za list Večernje novosti. 

 

"Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju vremena je sve manje", poručio je šef srbijanske diplomacije objašnjavajući svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

 

"Svima je potrebno trajno rješenje srpsko-albanskog sukoba, a do njega se može doći samo dogovorom Srba i Albanaca, gde će svako ponešto dobiti i izgubiti. To je ideja kompromisa povijesnog i etničkog prava", istaknuo je Dačić.

 

Srbija odbija priznati neovisnost svoje bivše južne pokrajine i blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

 

No, normalizacija odnosa s Prištinom ključan je uvjet za približavanje Srbije EU-u, što je vlada odredila prioritetnim ciljem.

 

Kosovo je neovisnost od Srbije proglasilo 2008., gotovo deset godina nakon što su u zračnim napadima NATO-a istjerane srbijanske postrojbe i zaustavljeno ubijanje etničkih Albanaca tijekom dvogodišnjeg rata.

 

Danas na Kosovu živi oko 120.000 Srba, većinom na sjeveru, i protivi se vlastima u Prištini. Većina kosovskih Albanaca ne prihvaća širu autonomiju većinski srpskih općina, bojeći se da bi Beogard preko njih mogao proširiti svoj utjecaj.

 

Dačić sugerira kako je "sve rješivo ako se prihvate temeljna politička načela" rješavanja srpsko-albanskih odnosa u trenutnoj povijesnoj etapi.

 

"To je moj prijedlog utemeljen na želji da Srbi nešto dobiju. Ako želimo da Srbi i Srbija nešto dobiju, vremena je sve manje. Za utopijske unaprijed izgubljene bitke ili za tezu da je Kosovo za Srbe izgubljeno, ima vremena koliko hoćete", poručuje Dačić.

 

Uuvjeren je da je njegov prijedlog "jedino realan, jedino u interesu i Srba i Albanaca" te da je brzo ostvariv.

 

Istodobno, Dačić kaže kako ne zna hoće li njegov prijedlog uopće biti prihvaćen.

 

"Moja je obveza da o tome govorim dok je to još moguće", naglasio je Dačić, prvi potpredsjednik vlade i vođa Socijalističke partije Srbije, najjačeg koalicijskog partnera vladajućih naprednjaka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

 

Dačić podsjeća i da srpska državna politika nije priznala današnju realnost kosovskog stanja i nastavila je boriti se s "povijesnim, nacionalnim i državnim pravom, oslanjajući se na Rezoluciju VS UN 1244 o Kosovu".

 

"O Kosovu danas postoje uglavnom dvije koncepcije: Cijelo Kosovo je srpsko ili sve je izgubljeno, mora se priznati neovisno Kosovo", rekao je Dačić ustvrdivši kako obje koncepcije imaju negativne posljedice za srpski narod.

 

"Ova prva se može ostvariti samo ratom, koji je u ovim povjesnim geopolitičkim uvjetima unaprijed izgubljena bitka", kaže je Dačić, dok za drugu koncepriju kaže da je "pogubna jer polazi od toga da je sve riješeno".

 

"Ni u jednoj koncepciji Srbi ne dobivaju, samo gube", poručio je Dačić, rekavši da će, ako se ispostavi da je njegov prijedlog neostvariv i neprihvatljiv, pokušati pridonijeti da se pronađe "trajno i realno riješenje".

 

Dačić je svoj prijedlog o razgaraničenju Srba i Albanaca na Kosovu prvi put priopćio javnosti poslije Vučićeva poziva u srpnju na unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog pitanja, što su pojedini analitičari zapadnih medija ocijenili kao "probni balon" u pronalaženju trajnijeg rješenja odnosa Srba i kosovskih Albanca.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI