a vole i egzotične destinacije

Gdje ljetuju bh. građani ove godine: Turska apsolutni hit, dok Hrvatska i ne kotira baš tako visoko...

Hronika 13.08.17, 11:01h

Gdje ljetuju bh. građani ove godine: Turska apsolutni hit, dok Hrvatska i ne kotira baš tako visoko...
Direktor Centrotoursa Muamer Lutvić kazao je Feni da prodaja aranžmana za Tursku ide odlično, ali da mnogi građani, kao alternativu, zbog jeftinijih cijena, traže u Albaniji

 

Apsolutna hit destinacija ovoga ljeta za Bosance i Hercegovce je Turska, dok  sve manje bh. građana svoj odmor provodi u Hrvatskoj - pokazuju podaci  turističkih agencija iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

 

Direktor Centrotoursa Muamer Lutvić kazao je Feni da prodaja aranžmana za Tursku ide odlično, ali da mnogi građani, kao alternativu, zbog jeftinijih cijena, traže u Albaniji.

 

- Ove godine je zabilježen rast prodanih aranžmana u Neumu, ali tražene su i Crna Gora i Grčka - kazao je Lutvić, te dodao da je Hrvatska dosta manje tražena u odnosu na protekle godine.

 

Direktorica Agencije NikkiTravel iz Mostara Nikica Demirović kazala je da veliki broj građana traži aranžmane za Jadran, ali i da odustaju zbog popunjenosti kapaciteta i visokih cijena.

 

- Mostarci masovno putuju u Tursku koju prošle godine nisu htjeli ni da uzmu u obzir. Tu je i Albanija koju smo već davno prodali - naglasila je.

 

Kao veliko iznenađenje ove godine, Demirović je izdvojila južni dio Italije i Crno more.

 

Predstavnica banjalučkog Kompas-Toursa Višnja Račić kazala je da Banjalučani ove godine preferiraju Grčku, ali da su dobili i veliki broj upita za Tursku.

 

- Dosta njih ove godine ide na krstarenje Volgom, a slabije se traži Hrvatska - naglasila je.

 

Iz agencije Jungle Travel BiH kazali su da bh. građani od dalekih destinacija najčešće odlaze u Šri Lanku, nakon čega slijede Zanzibar, Bali i Tajland.   

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI