treći dan sff-a

Oskarovac Oliver Stone danas preuzima nagradu Počasno Srce Sarajeva

Mediji 13.08.17, 09:54h

Oskarovac Oliver Stone danas preuzima nagradu Počasno Srce Sarajeva
Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije

 

Sarajevo Film Festival danas će ugostiti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Nakon što mu bude uručeno Počasno Srce Sarajeva, publika će pod otvorenim nebom imati priliku pogledati sjajni film "Pravo vrijeme" braće reditelja Josha i Bennyja Safdiea u Ljetnom kinu, piše agencija Patria

 

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone je napisao i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje VOD SMRTI (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi ROĐEN 4. JULA (1989.), JFK (1991.), ROĐENI UBOJICE (1994.), NIXON (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena SNOWDEN (2016.).

 

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi SALVADOR (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma WALL STREET (1987.), istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. WORLD TRADE CENTER, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga vijeka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona THE DOORS (1991.). 

 

Između ostalog je i autor filmova SAMO IGRA (1999.), neobičnog zapisa o stanju sporta u Americi; epske historijske drame ALEKSANDAR VELIKI (2004.) i ALEKSANDAR VELIKI —THE ULTIMATE CUT (2014.); te WALL STREET: NOVAC NIKADA NE SPAVA (2010.), realističnog drugog filma o finansijskom slomu 2008. i životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne. 

 

Stoneova serija filmova na temu kriminala pored filma ROĐENI UBOJICE, uključuje i naslove POGREŠNO SKRETANJE (1997.) i DIVLJACI (2012.).

 

Njegovi su mu scenariji za filmove drugih reditelja dali prvi uvid u svu kompleksnost vlastitih ideja. Publika je PONOĆNI EKSPRES (1979.) dočekala sa oduševljenjem koje je samo dodatno poraslo nakon filma LICE SA OŽILJKOM (1983.). Napisao je scenarije i za filmove GODINA ZMAJA (1985.) i KONAN BARBARIN (1982.). Stone je producirao ili koproducirao desetine naslova, uključujući filmove NAROD PROTIV LARRYJA FLYNTA (1996.), KLUB SRETNIH ŽENA (1993.) i PREOKRET SUDBINE (1990.).  

 

Autor je i više dokumentaraca, uključujući tri filma o Fidelu Castru COMANDANTE (2003.); TRAŽEĆI FIDELA (2004.) i CASTRO ZIMI  (2012.); i jedan film o ogromnim društenim promjenama u Južnoj Americi, JUŽNO OD GRANICE (2009.), u kojem je značajna pažnja posvećena Hugi Chavezu i šestorici drugih južnoameričkih predsjednika. Također je snimio i film o izraelsko-palestinskim odnosima, PERSONA NON GRATA (2003.). 

 

Stone je u skorije vrijeme snimio mounumentalnu, dvanaestosatnu TV seriju NEISPRIČANA ISTORIJA SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA (Showtime, 2012.) o uvriježenoj, trijumfalističkoj interpretaciji američke istorije i četverodijelni razgovor sa ruskim predsjednikom, INTERVJU SA PUTINOM (Showtime, 2017.). 

 

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI