počeo 23. sff

Elma Tataragić detaljno o takmičarskom programu, novim tendencijama u svjetskom filmu...

Mediji 12.08.17, 09:04h

Elma Tataragić detaljno o takmičarskom programu, novim tendencijama u svjetskom filmu...
Govoreći o regionalnoj kinematografiji s filmovima koji se bave društveno angažiranim temama, ukazuje da sve više prati tendencije koje postoje u svjetskom filmu

 

Takmičarski program 23. Sarajevo Film Festivala otvara svjetska premijera filma “Zrno” turskog reditelja Semiha Kaplanoğlua, u kojem igra i naš glumac Ermin Bravo- piše Oslobodjenje

 

A da će u okviru Takmičarskog programa ove godine biti upriličene gala projekcije dva nova bh. filma “Muškarci ne plaču“, debitanta Alena Drljevića i “Ptice kao mi“ reditelja Faruka Šabanovića i Amele Ćuhare, ističe selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić za Fenu.

 

Govoreći o regionalnoj kinematografiji s filmovima koji se bave društveno angažiranim temama, ukazuje da sve više prati tendencije koje postoje u svjetskom filmu:

 

- Prije 15 godina postojala je razlika između filma koji dolazi iz Bugarske i onog iz Francuske ili Švedske. Sada te razlike gotovo da nema budući da imamo razvijenije produkcijske okolnosti. Sve kinematografije ranije su “patile“ od tranzicijskih problema, što se naravno reflektiralo i na kvalitet i na kvantitet snimljenih filmova u regiji.

 

Gruzijski film “Taoci“ reditelja Rezoe Gigineishvilija će u Takmičarskom programu imati regionalnu premijeru, a svjetsku je imao na filmskom festivalu u Berlinu u programu Panorama Special. Iz Gruzije dolazi još jedno ostvarenje “Strašna majka“ debitantice Ane Urushadze. Iz Albanije dolazi svjetska premijera filma “Rađanje dana“ debitanta Gentiana Koçia koji je razvijan kroz CineLink koprodukcijski market.

 

Ove godine Sarajevo Film Festival otvorio je i Takmičarski program za studentski film, u okviru kojeg se ove godine takmiči 13 filmova iz regije.

 

- Publika će pogledati i dokumentarce iz BH Programa, režisera Srđana Šarenca, Mustafe Mustafića, Jasmina Durakovića, Nedžada Begovića i mnogih drugih jer u okviru ovog programa ove godine prikazujemo čak 75 filmova, rekla je Tataragić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI