Problemi turista u Sarajevu

Arape nisu željeli pregledati u Domovima zdravlja KS, Uprava tvrdi da svima pružaju uslugu

Hronika 09.08.17, 17:49h

Arape nisu željeli pregledati u Domovima zdravlja KS, Uprava tvrdi da svima pružaju uslugu
Iz Domova zdravlja KS kažu da svi pacijenti koji uđu u sistem JU Dom zdravlja KS, bez obzira na spolnu, starosnu ili rasnu kategoriju dobiju zdravstvenu zaštitu adekvatnu stanju pacijenta koje procjenjuje stručno osoblje ustanove, a prema profesionalnim, etičkim i moralnim principima i prema Pravilniku o zdravstvenoj njezi i zaštiti

 

Još niko nema preciznih podataka koliko stranih državljana boravi u Bosni i Hercegovini u ovim ljetnim mjesecima, ali je evidentno da je veliki broj turista u zemlji. U glavnom gradu BiH prednjače turisti s Bliskog i Srednjeg istoka, a neki od njih nezadovoljni su tretmanom na koji su naišli u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, pa su se sa žalbama obratili medijima.

 

U pismu se navodi da su neki Arapi vraćani iz Domova zdravlja, jer ih ljekari nisu željeli primiti ni pregledati njihovu djecu jer s njima nije bio prevodilac. Kako tvrde, oni su osigurali čovjeka koji bi prevodio putem telefona, ali ljekar nije pristao na to. Pitaju se da li bi ovako postupali i s turistima iz zemalja zapadnog svijeta. Napominju, spremni su i žele platiti sve usluge.

 

- Bili smo prinuđeni otići u privatnu ustanovu gdje je izvršen pregled. Naravno da smo željeli platiti svu uslugu koju bismo dobili u Domu zdravlja, ali nas nisu željeli primiti. I nije ovo usamljen slučaj, to se ponavlja u skoro svim domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo – navodi grupa turista koja će u BiH provesti dva mjeseca.

 

Iz Domova zdravlja KS kažu da svi pacijenti koji uđu u sistem JU Dom zdravlja KS, bez obzira na spolnu, starosnu ili rasnu kategoriju dobiju zdravstvenu zaštitu adekvatnu stanju pacijenta koje procjenjuje stručno osoblje ustanove, a prema profesionalnim, etičkim i moralnim principima i prema Pravilniku o zdravstvenoj njezi i zaštiti.

 

- Dakle, svjesni činjenice da Sarajevo već niz godina ima osobine metropole, naročito u ljetnom periodu kada postajemo i turistička destinacija, frekvencija pružanja naših usluga postaje veća i prema stranim državljanima. Hitni slučajevi se tretiraju hitno i tu pružanje zdravstvene usluge nikada nije izostalo. Za slučajeve koji nisu urgentni i koji zahtijevaju detaljniju anamnezu pacijenta potrebno je poznavanje jezika kako bi komunikacija bila nesmetana – kazao je Arman Šarkić, portparol JU Domovi zdravlja KS.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI