Federalni zastupnik traži posebnu istragu

Dennis Gratz nakon napada na dvije žene pod hidžabom: Ovo je napad na nezaštićene!

Front 08.08.17, 08:07h

Dennis Gratz nakon napada na dvije žene pod hidžabom: Ovo je napad na nezaštićene!
Prekršajne prijave neće napraviti ništa, jer je ovo napad na nezaštićene, napad na ženu i manjak reakcije vlasti poruka je da se ovo može nastaviti događati, poručio je zastupnik Gratz

 

Federalni zastupnik Dennis Gratz oštro je osudio napad na dvije žene u Kiseljaku koji se dogodio u kasnim noćnim satima u subotu. Zastupnik Gratz će zatražiti da Komisija za ljudska prava i slobode, čiji je on član, izvrši posebnu istragu svih napada koji se vezuju za motive rasne, nacionalne, etničke ili vjerske netrpeljivosti u posljednje dvije godine na području Federacije.

 

"Napad na majku i kćerku u Kiseljaku, gdje ih je muškarac fizički napao pred troje djece i mužem, dogodio se prvenstveno zato što su ove dvije osobe nosile hidžab. Neprihvatljivo je da se ovakvi napadi ne tretiraju kao krivična djela iz mržnje, odnosno da se svode na 'nasilničko ponašanje'. Prekršajne prijave neće napraviti ništa, jer je ovo napad na nezaštićene, napad na ženu i manjak reakcije vlasti poruka je da se ovo može nastaviti događati", poručio je zastupnik Gratz.

 

"Sjetimo se napada u Nezira Dardagana u Zvorniku ili Nerka Hanifića u Kotor-Varošu. Uglavnom se u medijima digne velika buka prvih par dana, mahom od konzervativnih medija, a izostaju reakcije organizacija za zaštitu ljudskih prava i institucija koje trebaju posebno evidentirati slučajeve za koje postoji opravdana sumnja da su počinjeni iz posebnih motiva mržnje na rasnoj, nacionalnoj, etničkoj ili vjerskoj osnovi", zaključio je Gratz.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI