Još četiri dana do otvorenja

Turistička zajednica uz SFF, Festival otvara glumica Amila Terzimehić

Kultura 07.08.17, 14:31h

Turistička zajednica uz SFF, Festival otvara glumica Amila Terzimehić
Dvadeset i treće izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 11. do 18. augusta na više lokacija

 

Sarajevo Film Festival po prvi put u 23 godine postojanja od ove godine ima zvaničnu podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo - rekao je  danas na prijemu za medije organizovanom kako bi se  ozvaničila ta saradnja i najavili detalji otvaranja SFF-a, direktor Festivala Miro Purivatra.

 

Purivatra je kazao da je saradnja sa Turističkom zajednicom veliko priznanje za SFF jer je svim svojim aktivnostima u protekle 23 godine odigrao značajnu ulogu u razvoju čitave privrede, a prije svega turizma grada Sarajeva.

 

- Odluka Turističke zajednice Kantona Sarajevo da od ove godine zvanično podrži Sarajevo Film Festival predstavlja ohrabrenje da možemo zajedno da radimo i strateški razmišljamo šta je to što može dodatno da dovede Sarajevo na mapu svjetskih destinacija. Nadam se da će ova saradnja u narednim godina rezultirati i svim onim što i film i kultura i turizam mogu donijeti zajedno - istaknuo je Purivatra.

 

Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur  kazao je da je Turistička zajednica prepoznala SFF kao jedan od najznačajnijih  događaja u Sarajevu i BiH.

 

 -Sarajevo Film Festival je odavno prerastao obim, veličinu i strukturu samog filmskog festivala i narastao u najznačajniji kulturni pa i društveni događaj u regiji. Dugogodišnji doprinos Festivala promociji Sarajeva zaslužuje priznanje, a najveća filmska smotra u regiji sada dobija i ozbiljnog partnera - kazao je Muzur.

 

Muzur je istakao da Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji s Vladom Kantona  podržava projekte koji su od značaja za promociju Sarajeva, a saradnja sa Sarajevo Film Festivalom samo je logičan slijed događaja.

 

Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 11. augusta nizom događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje Sarajevo Film Festivala.

 

Tradicija je već deset godina da ceremoniju otvaranja vodi neko od mladih bh. glumaca. Ove godine ceremoniju otvaranja vodit će glumica Amila Terzimehić koja je kazala da je  san svakog glumca da otvori Sarajevo Film Festival.

 

-Mislim da ćemo svi zajedno uživati, da će biti predivno i da je to najljepših osam dana koje Sarajevo ima u godini - rekla je Terzimehić.

 

Amila Terzimehić je do sada ostvarila  uspješnu karijeru u pozorištu i filmu, kako u BiH tako i internacionalno. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bila izabrana za studentkinju generacije.

 

Njen  uspon kao glumice sarajevska publika imala je  priliku pratiti u predstavama koje se nalaze na repertoaru SARTR-a (“1984″, “Strah i bijeda Trećeg rajha”, “Odette&Odile”, „Životinjska farma“, „Prst“, „Bio je lijep i sunčan dan“), „Sve se nekako preživi osim smrti“, te u predstavi „Mali mi je ovaj grob“ Dine Mustafića za koju je 2015. na festivalu Susreti pozorišta BiH u Brčkom dobila nagradu za najbolju mladu glumicu. 

 

Amila Terzimehić je sa Piercem Brosnanom sarađivala na filmu “Novembar Man” Rogera Donaldsona.

 

 Terzimehić radi na Akademiji scenskih umjetnosti kao saradnica iz prakse na predmetu Ples.

 

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama: Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

 

Dvadeset i treće izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 11. do 18. augusta na više lokacija.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI