kad ne ide, ne ide

Stručnjaci otkrili razloge zašto se žene odlučuju na razvod

Lifestyle 03.08.17, 15:35h

Stručnjaci otkrili razloge zašto se žene odlučuju na razvod
Da bi brak uspio, obje strane moraju sudjelovati i raditi na njemu. Potrebno je mnogo truda, pažnje i komunikacije

 

Toliko žena u brakovima i vezama ne osjeća da ih druga strana vidi, čuje i priznaje na pravi način, govori bračna terapeutkinja Christine Wilke. Dodaje je komunikacija ključna za zdravi brak. Ona i drugi stručnjaci donose neke od najčešćih razloga zašto se žene odlučuju na razvod, piše Živim.hr.

 

1. Osjećaju da ih se uzima zdravo za gotovo

 

Da bi brak uspio, obje strane moraju sudjelovati i raditi na njemu. Potrebno je mnogo truda, pažnje i komunikacije.

 

- Na kraju dana, mnoge supruge imaju osjećaj da samo one rade za dobrobit obitelj, dok supruga nema nigdje. Osjećaju da na sebi nose sav teret veze, rade većinu emocionalnog posla i konstantno pronalaze nove načine kako bi taj odnos održale na životu. Vrlo je frustrirajuće kad od partnera ne dobiju reakciju, pa se nakon nekog vremena zapitaju: Čemu uopće trud? 

 

2. S partnerom se svađaju uvijek oko istih stvari

 

Mnogi parovi, koji mi dolaze na terapiju, godinama prolaze kroz jedno te iste svađe. S godinama u njim raste i gorčina. Kad žene počnu osjećati da ne mogu napraviti promjenu, nerijetko govore partneru da ih nikad ne sluša, da su njegove isprike šuplje i da ništa ne znače, kaže bračna terapeutkinja Olga Bloch.

 

Dodaje da na kraju žene dignu ruke od svega, jer ostanak u takvom braku/vezi za njih više nije opcija. 

 

3. Nisu zadovoljne seksualnim životom

 

Za većinu parova seks je dobar pokazatelj općeg stanja braka. Kad se žene žale na seksualni život, najčešće se veći problemi nalaze izvan spavaće sobe. Žene u seksualno frustriranom braku se, kaže Davin, osjećaju iscrpljeno i emocionalno izmoždeno. Nedostatak seksualne intimnosti može postati problem zbog kojeg su u stanju napustiti brak.. 

 

4. Ne razgovaraju i ne osjećaju se emocionalno povezano s partnerom kao prije

 

Prema bračnoj terapeutkinji Christine Wilke ovo je broj jedan razlog zbog kojeg žene napuštaju brakove. Dodaje da zbog ovog problema, žene postaju nesretne i ranjivije te najčešće traže sreću i sve ono što im u braku nedostaje na nekom drugom mjestu, odnosno u nečijem drugom zagrljaju. 

 

5. Prerasle su svog partnera

 

Neizbježno je da će ljudi tijekom svog odnosa rasti kao pojedinci. Ovo postaje pravi problem kada se na tom putu izgube i ne mogu se opet povezati.

 

- Budući da se brak mijenja i razvija, nije neobično čuti da supruga kaže svom mužu 'osjećam se kao da sam te prerasla' - pogotovo ako imaju djecu - rekla je psihologinja Anne Crowley.


Dodaje da su često žene te koje iz tog razloga žele potražiti stručnu pomoć te pozovu partnere da im se pridruže, no oni to vrlo često odbijaju. Žena onda ne želi nastaviti njegovanje tih nezdravih obrazaca ponašanja, niti produžavati status quo te se odlučuje za razvod. 

 

6. Došle su do točke kad je razvod jedini način da sebe ponovo stave na prvo mjesto

 

Često, problemi poput ovisnosti ili nekontroliranog bijesa, 'gurnu' ženu preko ruba. Stalno čujem kako bi se radije razvele nego provele još jedan dan s njim, jer znaju da se nikad neće promijeniti - rekla je bračna terapeutkinja Winifred Reilly.

 

Dodaje da mnoge žene nakon dugo vremena shvate da ne zaslužuju biti u takvom braku. I ponekad, usprkos ljubavi i trudu, dođu to točke kad više nema povratka i kad shvate da je najbolja stvar za njih - razvod.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI